Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δειλά βήματα ανόδου στις ευρωαγορές

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Ανακάμπτει η Μαδρίτη με κέρδη 2% για τον ΙΒΕΧ και το ευρώ πάνω από το $1,21. Η έκπληξη Nowotny και οι πιέσεις Γαλλίας και Ισπανίας προς την ΕΚΤ.

Με κινητήριο δύναμη τις χαμηλές αποτιμήσεις μετά τις έντονες πιέσεις των τελευταίων ημερών αλλά και την έντονη κινητικότητα που καταγράφεται σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν θετικό πρόσημο, ενώ ανακάμπτει και το ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,52% στις 6423 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,77% στις 3098 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,28% στις 5.514 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 2,16% στις 6085 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,5% στις 4.464 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,82% στις 12.584 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στην αγορά ομολόγων η κατάσταση εξακολουθεί να είναι... τεταμένη με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου Ισπανίας να ξεπερνά το 7,7%, δεδομένου ότι υπάρχουν αναφορές αφενός για νέο πακέτο καθολικής στήριξης της ισπανικής οικονομίας, αλλά και για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ewald Nowotny εξέπληξε άπαντες ερχόμενος σε αντίθεση με μία βασική θέση της ΕΚΤ αλλά και της Γερμανίας, δηλώνοντας πως «υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ της άποψης να δοθεί τραπεζική άδεια στον EFSF» ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Η δήλωση αυτή άλλαξε το κλίμα στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να ανακάμπτει πάνω από το $1,21.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές από Γαλλία και Ισπανία να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο δράσης η ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας συναντήθηκε χθες με τον Wolfgang Schaeuble και σήμερα συναντάται με τον Γάλλο ομόλογό του.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις εξελίξεις στην Αθήνα, την οποία επισκέπτεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v