Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες μετά το χθεσινό sell off. Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές. Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δημοπρασίες σε Ισπανία και Ολλανδία. Διστακτική άνοδος στα futures της Wall.

Ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι δείκτες μετά τις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης συνεδρίασης και ενώ σε Ισπανία και Ολλανδία ξεπέρασαν χωρίς εμπόδια τις σημερινές κρίσιμες δημοπρασίες κρατικών τίτλων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,66% στις 6565 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,24% στις 3136 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,36% στις 5.685 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,4% στις 6940 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,64% στις 5136 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,74% στις 14.090 μονάδες.

Διστακτική άνοδο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street καθώς οι επενδυτές αναμένουν σημαντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, όπως η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι πωλήσεις νέων κατοικιών.

Επισημαίνεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές αγορές οδηγήθηκαν σε χαμηλά 3 μηνών, με πτώση 3,3% για τον DAX καθώς η κυβερνητική κρίση στην Ολλανδία, αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία θορύβησαν άπαντες ως προς την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η ευρωζώνη.

Από το «μέτωπο» της οικονομίας, θετική είδηση αποτελεί η απροσδόκητη βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Γαλλία.

Επίσης, ανακάμπτει ο τραπεζικός κλάδος με την μετοχή της Banco Santander SA να ενισχύεται κατά 1% και της Deutsche Bank κατά 1,2%. Άλμα 6% καταγράφει η μετοχή της Michelin μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

Ισπανία και Ολλανδία παράλληλα, ολοκλήρωσαν χωρίς εμπόδια και αρνητικές εκπλήξεις τις σημερινές δημοπρασίες κρατικών τίτλων. Η Ολλανδία, παρά την κυβερνητική κρίση και την απειλή υποβάθμισης απο τη Moody's, συγκέντρωσε 2 δισ. ευρώ από διετή και 25ετή ομόλογα. Η Μαδρίτη άντλησε επίσης 2 δισ. ευρώ από 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια. Το κόστος δανεισμού διπλασιάστηκε, αλλά η ζήτηση ήταν ισχυρή. 

Ξεχωρίζει η μετοχή της TeliaSonera η οποία καταγράφει κέρδη 7.3%. Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατέληξε σε συμφωνία με τους μετόχους της MegaFon για την καταβολή μερίσματος. Στον αντίποδα, πτώση 1,9% καταγράφει η μετοχή της Nokia καθώς η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρίας σε ΒΒ+ από ΒΒΒ με αρνητικό outlook.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v