Σε υψηλό 5 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά τις εκπλήξεις από την οικονομία. Πληθωρισμός, δείκτης ZEW αλλά και κινεζικό ΑΕΠ στηρίζουν τους δείκτες. Απτόητη η ισπανική δημοπρασία από την S&P. Ανοδικά τα futures της Wall.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την υποβάθμιση του EFSF από τη Standard & Poor’s. Ο μεταλλευτικός κλάδος και οι ενεργειακές ηγούνται της ανόδου, με στήριξη κυρίως από τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,6% στις 6.319 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,43% στις 3.254 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,94% στις 5.710 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ κινείται υψηλότερα κατά 1% στις 8.533 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 0,78% στις 5.470 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,38% στις 15.427 μονάδες.

Ο κλαδικός δείκτης βασικών πόρων του STOXX Europe 600 καταγράφει κέρδη 1,9%.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Παρά την υποβάθμιση από την S&P, η Ισπανία άντλησε σήμερα 4,88 δισ. ευρώ από 18μηνα έντοκα, και μάλιστα με σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού. Η εξέλιξη αυτή ήταν μία από τις θετικές ειδήσεις για τις αγορές. Ο γερμανικός δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW κατέγραψε τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην ιστορία του, προκαλώντας εκτιμήσεις για επικείμενη σταθεροποίηση της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Επιπλέον, η απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού στο 2,7% τον Δεκέμβριο δημιουργεί σενάρια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Σενάρια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής υπάρχουν και για την κινεζική οικονομία μετά τα στοιχεία του ΑΕΠ. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2011, γεγονός που κατά τους αναλυτές «επιτρέπει» στην κυβέρνηση του Πεκίνου να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Ο ρυθμός ανάπτυξης, όμως, διαμορφώθηκε στο 8,9%, υψηλότερα από το 8,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v