Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικές φήμες πίεσαν τις ευρωαγορές

Ποικίλες φήμες που κυκλοφόρησαν μια ώρα περίπου πριν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ανέτρεψαν το θετικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι εκείνη την ώρα και προκάλεσαν πτώση 2% στην Φρανκφούρτη.

Ποικίλες φήμες που κυκλοφόρησαν μια ώρα περίπου πριν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ανέτρεψαν το θετικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι εκείνη την ώρα και προκάλεσαν ξαφνική πτώση άνω του 2% στην αγορά της Φρανκφούρτης.

Οι φήμες αφορούσαν αφενός την πρόθεση της Γερμανίας να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση του short selling και αφετέρου μια επικείμενη υποβάθμιση της γερμανικής οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την πρώτη φήμη και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολογήσεων του πλανήτη, Fitch, Moody's και Standard & Poor's την δεύτερη, επαναβεβαιώνοντας την αξιολόγηση ΑΑΑ της γερμανικής οικονομίας.

Ωστόσο οι πιέσεις παρέμειναν και ο FTSE έκλεισε με πτώση 1,44% στις 5.131,10 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,71% στις 5.584,14 μονάδες, ενώ ο CAC 0,65% χαμηλότερα στις 3.119,00 μονάδες.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν με θετικά πρόσημα στις πρωινές
και τις μεσημβρινές ώρες, έχοντας πάρει «ανάσα» χάρη σε καλά αποτέλεσματα επιχειρήσεις όπως η τράπεζα Credit Agricole (+6%), αλλά και η Glencore (+2,21%) και η Diageo (+6,08%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v