Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εμπορεύματα πιέζουν τις ευρωαγορές

Περαιτέρω διορθωτική κίνηση στις ευρωαγορές, με νέες απώλειες στις τιμές των εμπορευμάτων, που παρασύρουν μετοχές ενέργειας και μετάλλων. Ηπια πτώση προοιωνίζονται τα futures για το άνοιγμα της Wall.

Υποχωρούν περαιτέρω από τα υψηλά τριών ετών της περασμένης εβδομάδας οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας κυρίως της πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων, που παρασύρουν μετοχές ενέργειας και μετάλλων.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 0,91% στις 6.028 μονάδες, ο CAC 40 υποχωρεί 0,38% στις 4.082 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,39% στις 7.472 μονάδες.

Διορθωτικό άνοιγμα προοιωνίζονται και τα futures για την Wall Street.

Η ψυχολογία παραμένει βεβαρημένη στην Ευρώπη, με νέα αύξηση στα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων, μετά την 3ετή συμφωνία οικονομικής βοήθειας 78 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας από ΕΕ και ΔΝΤ.

Οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα και επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής σε πολλές οικονομίες του πλανήτη, έχουν προκαλέσει αποκλιμάκωση στις ριψοκίνδυνες επενδυτικές θέσεις.

Αύριο πραγματοποιείται η τακτική συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι αναλυτές δεν προβλέπουν αύξηση στα επιτόκια, αλλά περιμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα υποδείξει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, ίσως και τον Ιούλιο.

Σημαντικές απώλειες εμφανίζουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εν μέσω περαιτέρω υποχώρησης του πετρελαίου προς τα 110 δολάρια.

Απώλειες 1,4% εμφανίζει η μετοχή της Total, πτώση άνω του 2% για την βρετανική ΒΡ.

Η μετοχή της Holcim υποχωρεί 4,4% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών εξαιτίας του κοστους πρώτων υλών.

Η Statoil αντιδρά με πτώση 1,3% στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των ΒΝΡ Paribas και BMW λόγω των θετικών αποτελεσμάτων τριμήνου που ανακοίνωσαν.

Στον αντίποδα, κάμψη 3,5-4% σημειώνουν οι μετοχές των Delhaize Group και Anheuser-Busch InBev.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v