Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και Ελλάδα πρεσάρουν τις αγορές

Με τα spread των ελληνικών ομολόγων να εκτινάσσονται σε νέο ρεκόρ και την ανάδειξη των ευρωσκεπτικιστών στη Φιλανδία, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται έντονες πιέσεις, καθώς και η ΕΚΤ προετοιμάζει για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Στο κόκκινο βρίσκονται τα ευρωπαϊκά ταμπλό καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πτωτικά κινούνται και τα futures της Wall εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Citigroup

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,83% στις 7118 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,12% στις 3930 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,82% στις 5946 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,3% στις 10422 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 1,06% ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,56% στις 21482 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται τις εντονότερες πιέσεις με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι σαφώς το θέμα της Ελλάδας είναι βασικό, αλλά όχι το μόνο. Μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με δηλώσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι επίκεινται και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2011. Παράλληλα, η Κίνα προχωρά σε νέες κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας τον λόγο των υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων, σε νέο ρεκόρ, στο 20,5%.

Επιπλέον, η εντυπωσιακή ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών Πραγματικών Φιλανδών στις εκλογές της Φιλανδίας ενδεχομένως να δημιουργήσει εμπόδια και για το πακέτο στήριξης της Πορτογαλίας, ενώ κλιμάκιο της Τρόικας πραγματοποιεί κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Λισσαβόνα. Το αποτέλεσμα είναι το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,8% στα 1,43 δολ., ενώ παράλληλα, οι επενδυτές στρέφονται εκ νέου στο επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού, με νέο ρεκόρ στην τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου που άγγιξε τα 1.488,5 δολ. ανά ουγκιά

Παράλληλα, οι αγορές αναμένουν και τα κρίσιμα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Citigroup για τα οποία οι αναλυτές προβλέπουν μείωση κερδών και εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v