Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μαζεμένες" οι ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Η "ιστορική" αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εισάγει τις αγορές στην περίοδο αυστηροποίησης της πιστωτικής πολιτικής και, όσο προεξοφλημένη κι αν είναι, προκαλεί επιφυλακτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η «ιστορική» αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εισάγει τις αγορές στην περίοδο αυστηροποίησης της πιστωτικής πολιτικής και, όσο προεξοφλημένη κι αν είναι, προκαλεί επιφυλακτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με ράλι πάντως συνεχίζουν να αντιδρούν οι μετοχές στην Λισσαβόνα μετά την ανακοίνωση προσφυγής της Πορτογαλίας σε οικονομική βοήθεια.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,12% στις 6.034 μονάδες, ο DAX 0,07% στις 7.210 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύεται 0,1% στις 4.052 μονάδες.

Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζουν οι τραπεζικές μετοχές, με ώθηση από τους πορτογαλικούς οίκους. Ο τίτλος της Banco Espirito Santo εκτινάχθηκε έως 10,4% και της Banco BPI 5,3%.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες με μεγάλο άνοιγμα στις περιφερειακές οικονομίες, με άνοδο 2,1% για την Societe Generale.

Ο δείκτης PSI 20 της Πορτογαλίας αποκομίζει κέρδη 1,6% στις 7.941 μονάδες.

Όπως αναμενόταν ευρύτατα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου του ευρώ από το αρνητικό ρεκόρ του 1% στο 1,25%.

Νωρίτερα, η Bank of England κράτησε αμετάβλητο το επιτόκιο της στερλίνας στο 0,5% εξαιτίας των ενδείξεων ασθενικής ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας.

Η Commerzbank είναι από τις λίγες πιο αδύναμες τραπεζικές μετοχές που υποχωρουν (-3,8%) εξαιτίας υποβάθμισης από την Nomura.

Κατά τα λοιπά, η μετοχή της Hochtief υποχωρεί 6% κατόπιν προειδοποίησης για τα κέρδη, ενώ η BMW υποχωρεί 2,3% κατόπιν υποβάθμισης από την Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v