Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωαγορές, ενώ πτωτικά κινούνται τα futures της Wall μετά το χθεσινό μίνι ράλι. Θετική εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στην περιφέρεια και τις ισπανικές τράπεζες

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι ευρωαγορές εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων, ενώ ήπιες απώλειες καταγράφουν και τα futures της Wall μετά το χθεσινό μίνι ράλι. Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα από την μία πλευρά και οι εντεινόμενες ανησυχίες για τις ισπανικές τράπεζες από την άλλη, οδηγούν σε διστακτικές κινήσεις για τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες. Πολλώ δε μάλλον, όταν υπήρξε και ο αιφνιδιασμός της συρρίκνωσης της βρετανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 ενισχύεται κατά 0,42% στις 7097 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο κατά 0,25%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,32%.

Αρνητικό το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί κατά 0,79% στις 10730 μονάδες, τον πορτογαλικό PSI να καταγράφει απώλειες 0,79% στις 7769 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 0,88% στις 21962 μονάδες.

Στους θετικούς παράγοντες της σημερινής συνεδρίασης συγκαταλέγονται τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Siemens και Ericsson, αλλά και η φρενήρης ζήτηση που καταγράφηκε στο ντεμπούτο του ομολόγου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Στους αρνητικούς παράγοντες, ξεχωρίζει η συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας, που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία οδηγώντας και σε σημαντική υποχώρηση της στερλίνας.

Έντονες πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, ειδικότερα στην Ισπανία, καθώς διατυπώνονται διάφορα σενάρια για επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων. Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας δήλωσε χθες πως οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια ύψους 20 δις. ευρώ. Αναλυτές όμως, όπως ο Sergio Gamez, της BofA Merrill Lynch Global Research, διπλασιάζουν αυτό το νούμερο.
Το αποτέλεσμα είναι η μετοχή της Bankinter SA να υποχωρεί κατά 3.9 %, της Banco Santander SA κατά 2.2 %.

Ο δείκτης Stoxx 600 Banks Index υποχωρεί κατά 1.4.

Οι επενδυτές αναμένουν πλέον μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων από τις ΗΠΑ (ορισμένες από τις εταιρίες που ανακοινώνουν σήμερα είναι η Johnson & Johnson και η Yahoo), κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και την Fed η οποία συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v