Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στις ευρωαγορές

Ισχυρή άνοδος για τις ευρωαγορές και νέο μίνι ράλι καταγράφεται στην Ισπανία με πρωτοπόρο τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και τις πετρελαϊκές. Ανοδικά κινούνται και τα futures της Wall Street με στήριξη από τα εταιρικά αποτελέσματα

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με πρωτοπόρο εκ νέου την Ισπανία, όπου πραγματοποιείται μίνι ράλι, αλλά και ευρύτερα τον τραπεζικό κλάδο. Ανοδικά κινούνται και τα futures της Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,68% στις 7.072 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,25% στις 4.014 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,71% στις 5.909 μονάδες.

Άλμα 2,24% στις 10.874 μονάδες πραγματοποιεί ο δείκτης ΙΒΕΧ στην Ισπανία. Στην Πορτογαλία ο PSI ενισχύεται κατά 0,55% στις 7.808 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει άνοδο 1,7% στις 22.162 μονάδες.

Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών. Η μετοχή της Royal Bank of Scotland ενισχύεται κατά 5% καθώς δημοσιεύματα τη φέρουν να εγκαταλείπει νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν το πρόγραμμα κρατικής προστασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters, η Ισπανία οδεύει στη λύση της μερικής κρατικοποίησης των αδύναμων τραπεζών (cajas). Η θετική εικόνα στηρίζεται και από τα ευοίωνα αποτελέσματα της Morgan Stanley. Ο Stoxx Europe 600 banking index ενισχύεται κατά 0,8%, ενώ η μετοχή της ισπανικής Banco Santander καταγράφει άνοδο 4%.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη, οι αγορές είχαν μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη για τη Γερμανία, με την εκτίναξη του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFO στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών. Ο επικεφαλής ανάλυσης του ινστιτούτου δήλωσε πως για τον γερμανικό κλάδο μεταποίησης η κρίση έχει πλέον λήξει.

Ανοδικά κινείται, παράλληλα, ο πετρελαϊκός κλάδος, αλλά και ο μεταλλευτικός, αποτέλεσμα της ανάκαμψης που καταγράφεται στην τιμή του "μαύρου χρυσού" και των εμπορευμάτων. Ο Stoxx Europe 600 Oil and Gaz ενισχύεται 0,8%, ενώ η μετοχή της ΒΡ καταγράφει κέρδη 1,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v