Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο ευρωαγορές και futures της Wall

Με Ιρλανδία στα πρόθυρα κυβερνητικής κρίσης και την εξέλιξη του σοβαρότερου επεισοδίου των τελευταίων δεκαετιών στην κορεατική χερσόνησο, οι ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall κινούνται πτωτικά.

Με την Ιρλανδία να αντιμετωπίζει πλέον κυβερνητική κρίση και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί το σοβαρότερο αιματηρό επεισόδιο των τελευταίων δεκαετιών στην κορεατική χερσόνησο, οι ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall κινούνται πτωτικά.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υποχωρεί κατά 0,4%, ενώ και οι 10 επιμέρους κλάδοι καταγράφουν απώλειες. Τα futures του Standard & Poor’s 500 υποχωρούν κατά 0,8%. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,91%, στις 3.784 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 σε ποσοστό 0,67% στις 5.642 μονάδες.

Πιο περιορισμένη η πτώση για τον γερμανικό δείκτη DAX κατά 0,26%, στις 6.804 μονάδες, μετά και τα μακροοικονομικά μεγέθη, που αποδεικνύουν τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κάθετη πτώση 2,15%, στις 9.782 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 1,29%, στις 7.687 μονάδες, και ο ιταλικός ΜΙΒ σε ποσοστό 0,96%, στις 20.175 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται το δολάριο και το ελβετικό φράγκο λόγω της νέας στροφής των επενδυτών στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης και οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας αντιστοίχως διευρύνονται. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των μετάλλων, όπου ο χαλκός και ο ψευδάργυρος παρουσιάζουν πτώση της τάξεως του 1%.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο στις ευρωπαϊκές αγορές: η Banco Santander υποχωρεί κατά 2,5% ενώ η Bank of Ireland καταγράφει ελεύθερη πτώση 21%, μετά και τη χθεσινή βουτιά του 19%. Οι συζητήσεις για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τράπεζες εντείνονται καθώς ο Ιρλανδός πρωθυπουργός πασχίζει να βρει στήριξη για τον προϋπολογισμό του 2011.

Επιπλέον, η ευρεία εκτίμηση πως η Κίνα θα προχωρήσει πριν από τα τέλη του έτους σε αύξηση επιτοκίων επηρεάζει όχι μόνο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και τον μεταλλευτικό, καθώς αυξάνονται τα μέτρα χαλιναγώγησης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v