Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 6 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κινητήριο δύναμη την θετική εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, αλλά και την ποσοτική χαλάρωση της Fed, οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται σε υψηλό 6 μηνών. Τράπεζες και μεταλλευτικές ηγούνται τις ανόδου.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με πρωτοπόρους τον τραπεζικό και τον μεταλλευτικό κλάδο. Η άνευ προηγουμένου απόφαση της Fed να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση ύψους 600 δισ. δολ., αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα είναι οι δύο κινητήριες δυνάμεις της σημερινής συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,54% στις 6720 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,82% στις 3912 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,60% στις 5840 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρηση 0,39% στις 8043 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται κατά 1,79% στις 21557μονάδες.

Ο δείκτης FTSEurofirst ενισχύθηκε σε υψηλό 6 μηνών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Απρίλιο τις 1100 μονάδες

"Τα εταιρικά αποτελέσματα που αποδεικνύονται καλύτερα των προβλέψεων στηρίζουν την αγορά όπως επίσης το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι δείχνουν έτοιμοι, διατεθειμένοι και ικανοί να ενισχύσουν την οικονομική αναπτυξιακή πορεία» εξηγεί ο Henk Potts, αναλυτής της Barclays Wealth στο Reuters.

Τα αποτελέσματα της Unilever ήταν μία ευχάριστη έκπληξη κατά την σημερινή συνεδρίαση για την αγορά, ενώ όπως προαναφέρθηκε, ανοδικά κινείται ο τραπεζικός κλάδος μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της BNP Paribas, η οποία μάλιστα δήλωσε πως δεν θα χρειαστεί να καταφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να ικανοποιήσει τα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ . Άνοδο κερδών της τάξεως του 7,9% ανακοίνωσε και η Duetsche Telekom

Ανοδικά κινείται και ο μεταλλευτικός κλάδος, συνεπεία του μίνι ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 600 δισ. δολ. ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων κινήσεων εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,5%, ενώ δεν ακολούθησε την Fed στον δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η αγορά αναμένει τώρα την ανακοίνωση της ΕΚΤ και κυρίως ενδεχόμενες δηλώσεις ως προς το εάν θα διατηρηθούν και μέχρι πότε τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς.






ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v