Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές προκαλούν οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Απώλειες για Ευρώπη, Ασία και για τα futures της Wall. Κοντά σε χαμηλό 15 ετών ο δείκτης δολαρίου.

Απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια διεθνώς ενώ κοντά σε χαμηλό 15 ετών υποχωρεί ο δείκτης δολαρίου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI καταγράφει απώλειες -0,4%, ενώ ο FTSEurofirst βρίσκεται στο -0,7%.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά -0,59%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,75% και ο βρετανικός FTSE 100 στο -1,29%. Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ βρίσκεται στο -1,21%, ο ιταλικός ΜΙΒ στο -1,32% και ο πορτογαλικός PSI στο -0,22%. Αρνητικά κινούνται και τα futures της Wall Street, εν αναμονή νέων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία

Νωρίτερα ο MSCI Ασίας Ειρηνικού υποχώρησε κατά -0,6% με σημαντικές απώλειες για το χρηματιστήριο του Τόκιο όπου ο Nikkei έκλεισε στο -2,11%.
 
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για την αμερικανική οικονομία, αλλά και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που φέρουν την Fed να ανησυχεί και να εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, δημιουργούν ένα ευρύτερο κλίμα για τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ αντιθέτως οι αποδόσεις των 2ετών Treasury βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

Χθες ανακοινώθηκε ότι οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο από όσο αναμενόταν. Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνθηκε περισσότερο από όσο προβλεπόταν το β΄ τρίμηνο με ρυθμό ανάπτυξης στο 2,4%.

Σήμερα αναμένονται τα στοιχεία δραστηριοτήτων για τον κλάδο υπηρεσιών των ΗΠΑ και οι αναλυτές προβλέπουν την μεγαλύτερη επιβράδυνση των τελευταίων 5 μηνών.

Τα στοιχεία αυτά επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές παρά την θετική εικόνα που προδιαγράφουν τα εταιρικά αποτελέσματα ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Τα αποτελέσματα τριμήνου της Societe General και της Lloyds Banking Group επιβεβαιώνουν την εικόνα του υγιούς ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Ο δείκτης δολαρίου (καλάθι ισοτιμιών έναντι βασικών νομισμάτων) βρίσκεται κοντά σε χαμηλό 15 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v