Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά κινείται η Ευρώπη

Διατηρούνται τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι δείκτες κινούνται σταθεροποιητικά. Στο επίκεντρο η ΒΡ με δημοσιεύματα να τη φέρουν κοντά σε συμφωνία 12 δισ. δολ.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας και ενώ οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για την αρχή της περιόδου ανακοινώσεων των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ.
 
Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 καταγράφει οριακά κέρδη 0,13%, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο -0,07% και ο FTSE 100 επίσης στο -0,07%.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 5,4%, που είναι και η καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση του δείκτη σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.

Κινητήριος δύναμη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο τραπεζικός κλάδος καθώς η επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων της Ισπανίας αλλά και οι αισιόδοξες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων χαλάρωσαν τις ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τα stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι ευρωτράπεζες. Η αναβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ παράλληλα για την παγκόσμια οικονομία ανέτρεψε την τάση υπέρ ασφαλών τοποθετήσεων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές, στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της BΡ, η οποία καταγράφει κέρδη της τάξεως του 5%, καθώς δημοσίευμα των "Sunday Times" φέρει την πετρελαϊκή να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την αμερικανική Apache Corp. για την πώληση περιουσιακών της στοιχείων έναντι 12 δισ. δολ. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Exxon Mobil προετοιμάζει κίνηση εξαγοράς για την ΒΡ.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,64%, ο πορτογαλικός ΡSI βρίσκεται στο -0,68%, ενώ ο ιταλικός MIB ενισχύεται κατά 0,25%.

Επισημαίνεται ότι στα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα συνεχίστηκε το θετικό κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ευνοϊκός ήταν και ο αντίκτυπος από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το Σάββατο για τις εξαγωγές της Κίνας, οι οποίες τον Ιούνιο ενισχύθηκαν κατά 43,9%, στα 137 δισ. δολ., που αντιστοιχεί σε ρεκόρ.

Στο κλείσιμο της Παρασκευής στη Wall Street, ο Dow σημείωσε άνοδο 0,58% στις 10.197,65 μονάδες, ο S&P 500 κέρδη 0,72% στις 1.077,94 μονάδες και ο Nasdaq βρέθηκε ψηλότερα κατά 0,97% στις 2.196,45 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v