Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές, λόγω ανάκαμψης σε μέταλλα

Η επιστροφή του μεταλλευτικού κλάδου σε ανοδική πορεία, μετά από αρκετές συνεδριάσεις πιέσεων, βοηθά τις ευρωπαϊκές αγορές να πραγματοποιήσουν «θετική» στροφή και να βρεθούν σε πορεία ανόδου.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τον κλάδο μετάλλων, οδηγεί υψηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από δύο συνεδριάσεις υποχώρησης, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται κατ’ αρχή στη Fed και κατόπιν στη σύνοδο των G20 στις ΗΠΑ.

Η Fed ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, ενώ ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια την Τετάρτη 23/9. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ στην κλίμακα 0%-0,25%, αλλά αγωνιούν για το κατά πόσο η τράπεζα θα δώσει «υλικό» σχετικά με τις προθέσεις της για «έξοδο» από τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η διήμερη σύνοδος των ηγετών των G20, η οποία ξεκινά την Πέμπτη 24/9, σαφώς απασχολεί την επενδυτική κοινότητα, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει κανείς –ή σχεδόν κανείς- να περιμένει «θεαματικές αποφάσεις», με δεδομένες και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των συμμετεχόντων τόσο στις δράσεις κατά της κρίσης, όσο και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν την «επόμενη ημέρα».

Επιστρέφοντας στην σημερινή πραγματικότητα των ευρωπαϊκών αγορών, κέρδη κοντά στο 2% σημειώνουν οι τίτλοι των μεταλλευτικών ομίλων Rio Tinto, Xstrata και Lonmin.

Σε επίπεδο δεικτών άνοδο της τάξης του 0,7% σημειώνει ο DAX 30 ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 5710 μονάδων. Στο 0,58% η άνοδος για τον FTSE 100, στις 5163 μονάδες, ενώ κατά 0,57% υψηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 3833 μονάδες.

Πιέσεις ασκήθηκαν στην αγορά της Κίνας, με την πτώση να ξεπερνά το 1%, ενώ κλειστή παρέμεινε και σήμερα η αγορά της Ιαπωνίας. Μικτή η εικόνα στην Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v