Ε.Ε.: Τρεις νέες εποπτικές αρχές στις τράπεζες

Τρεις νέες πανευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα σχεδιάσουν και θα βοηθήσουν να εφαρμοστούν κοινοί κανόνες για τράπεζες, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές, με βάση νομοθεσία που θα ανακοινώσει η Ε.Ε.

  • Nikki Tait (Βρυξέλλες)
Ε.Ε.: Τρεις νέες εποπτικές αρχές στις τράπεζες
Τρεις νέες πανευρωπαϊκές εποπτικές υπηρεσίες θα σχεδιάσουν και θα βοηθήσουν να εφαρμοστούν κοινοί κανόνες για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές και τις χρηματιστηριακές αγορές, με βάση νομοθεσία που θα ανακοινώσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αναθεώρηση των ρυθμιστικών πλαισίων σε όλο τον κόσμο.

Το σχέδιο της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης του κομματιασμένου συστήματος χρηματοπιστωτικής επόπτευσης προβλέπεται να ακολουθήσει μια διμερής προσέγγιση, όπως περιγράφηκε αρχικά στην έκθεση De Larosiere τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων.

Η κυκλοφορία του σχεδίου στις Βρυξέλλες εντάσσεται στην προσπάθεια της Κομισιόν να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη μεταξύ των κρατών-μελών για κοινές θέσεις στους κανόνες.

"Η Κομισιόν περπατάει σε τεντωμένο σχοινί και ενδεχομένως να συναντήσει αντιδράσεις στο συμβούλιο (των κρατών-μελών)", τονίζει ο κ. Karel Lannoo, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, think-tank των Βρυξελλών.

Η Κομισιόν, τονίζει, παραδοσιακά εμπλέκεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο και "τώρα εμπλέκεται έμμεσα στην επόπτευση".

Στις προτάσεις θα περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου Συμβουλίου Κινδύνων Ευρωπαϊκού Συστήματος (European Systemic Risk Board), που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κεντρικών τραπεζών και των Επιτροπών Κεφαλαιαγορών των "27" και θα παρακολουθεί και θα αναλύει ζητήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Θα προταθεί επίσης η σύσταση πανευρωπαϊκών εποπτικών αρχών στους χώρους τραπεζών, ασφαλειών και χρηματιστηριακών, που θα παρακολουθούν την επόπτευση από τις εθνικές αρχές σε καθημερινή βάση. Τα σώματα αυτά θα έχουν περισσότερες εξουσίες και πόρους από τις υπάρχουσες επιτροπές της Ε.Ε., οι οποίες σήμερα έχουν μόνο συντονιστικό ρόλο.

Αν και οι τελικές λεπτομέρειες δεν έχουν αποφασιστεί, τα νέα όργανα πιθανότατα θα αναλάβουν το έργο του σχεδιασμού κοινών ρυθμιστικών κανόνων σε πολλές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, από τα τεχνικά στάνταρ ασφάλισης μέχρι το short-selling.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας υπήρξαν ενδείξεις στις Βρυξέλλες ότι ορισμένα κράτη-μέλη δεν είναι ικανοποιημένα με ορισμένες διατυπώσεις στην προτεινόμενη νομοθεσία, αν και οι τελικές προτάσεις δεν έχουν ακόμη κατατεθεί.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v