Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,7%, το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι 0,5%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,5%.

Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν χαμηλότερα σήμερα Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα τελευταία στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία και τον πληθωρισμό των παραγωγών στη Γερμανία.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,7%, το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι 0,5%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,5%.

Το αρνητικό κλίμα φάνηκε να τροφοδοτείται από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να βάλει φρένο στις μειώσεις των επιτοκίων, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των φορέων χάραξης πολιτικής.

Το δολάριο σημειώνει άνοδο-ρεκόρ αυτόν τον μήνα, καθώς οι traders επανεξετάζουν την επίδραση της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σκαρφάλωσε έως και 0,5% την Πέμπτη, το μεγαλύτερο ποσοστό από τις αρχές Ιουνίου - θέτοντας τον δείκτη σε τροχιά για την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και τρία χρόνια. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν ετήσια μείωση 1,6% τον Ιούνιο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis στην έκθεσή της που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή. Σε σύγκριση με τον Μάιο, αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας συνέχισαν να αποτελούν τον κύριο παράγοντα της ετήσιας μείωσης των τιμών παραγωγού στη Γερμανία. Το κόστος της ενέργειας μειώθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση και υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ετήσια πτώση 0,2% τον Ιούνιο, αποτυγχάνοντας να ικανοποιήσει τις προσδοκίες, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μειώθηκε κατά 1,2%, πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις. Η πτώση καταγράφηκε σε όλους τους τομείς εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στο εταιρικό μέτωπο, το Netflix πρόσθεσε 8 εκατ. νέους συνδρομητές το δεύτερο τρίμηνο χάρη σε επιτυχημένες σειρές όπως το Baby Reindeer και το Bridgerton, ανεβάζοντας τα έσοδα και τα κέρδη της υπηρεσίας streaming πάνω από τις προβλέψεις της Wall Street.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v