Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικράτησαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά σημείωσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο. Πιέσεις στο ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα μετά τα καλά στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,21% στις 523 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση μόλις 0,08% στις 8.438 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,69% στις 18.738 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,63% στις 8.188 μονάδες.

Παράλληλα, άνοδο 1,5% σημείωσε ο ασφαλιστικός κλάδος μετά τα ισχυρά αποτελέσματα από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ειδικότερα η μετοχή της Swiss Re ενισχύθηκε 3,9% και της Zurich Insurance 2,3%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της EasyJet έφτασε να «βουλιάζει» έως 7,2% μετά την ανακοίνωση προ φόρων ζημιές ύψους 350 εκατ. λιρών για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και μια σειρά εκλογών σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τον κίνδυνο οι επενδυτές να ταρακουνηθούν από αρνητικές εκπλήξεις και να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αγορές έχουν μέχρι στιγμής υιοθετήσει μια χαλαρή στάση απέναντι σε τέτοιες απειλές, αφήνοντάς τες εκτεθειμένες σε ξαφνικές μεταβολές του κλίματος σε περίπτωση σοκ, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην εξαμηνιαία Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη. Προειδοποίησε επίσης ότι οι ψηφοφορίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε εθνικό επίπεδο αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των δημόσιων οικονομικών.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ανοδική τροχιά ακολουθεί το πετρέλαιο στις διεθνής αγορές. Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,4% στα 83,05 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 0,5% στα 79,05 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα 0,4% στα 2.384 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0869 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v