Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια την πρώτη μέρα της εβδομάδας. «Βουτιά» 4,5% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές εν αναμονή της μέτρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, oι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, ένα αποθαρρυντικό σημάδι για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που βασίζεται στην παραγωγική της βάση για να επιστρέψει σε ανάπτυξη.

Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση της ζήτησης κατά 0,3% — κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο 1,1%. Η άνοδος από τον Οκτώβριο — οπότε σημείωσε πτώση 3,8% — οφείλεται στις μεγάλες παραγγελίες, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,38% στις 478 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο μόλις 0,06% στις 7.694 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,74% στις 16.716 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,40% στις 7.450 μονάδες.

Παράλληλα, η διαφορά πλούτου μεταξύ των νοικοκυριών της ευρωζώνης μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα ο καθαρός πλούτος αυξήθηκε σημαντικά, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βασίζεται σ' έναν ειδικό νέο δείκτη που μπορεί να αναζωογονήσει τη συζήτηση για τον ρόλο της νομισματικής πολιτικής στην καταπολέμηση της ανισότητας.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ανισότητας στη ζώνη του ευρώ, αλλά δείχνουν τουλάχιστον ότι μειώθηκε ελαφρά από το 2015 — αν συγκριθεί, για παράδειγμα, το μερίδιο πλούτου που κατέχει το πλουσιότερο 5% έναντι του φτωχότερου 50%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει «βουτιά» 4,5% στα 70,48 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,4% στα 2.041 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0976 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v