Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές, λόγω πληθωρισμού και ύφεσης

Πίεση από τον αυξημένο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Φοβικές επενδυτικές διαθέσειςστη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους τόσο για τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις, όσο και για την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη γεωπολιτική σκακιέρα διεθνώς.

Πτώση στις ευρωαγορές, λόγω πληθωρισμού και ύφεσης

Χαμηλώνουν εκ νέου οι ευρωπαϊκές αγορές, ολοκληρώνοντας μια ασταθή πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, στη σκιά των στοιχείων Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που αυξήθηκε.

Ο ρυθμός αύξησης τιμών της ευρωζώνης μειώθηκε σημαντικά στο 2,4% τον Νοέμβριο, αλλά οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα έχει αυξηθεί στο 3% τον Δεκέμβριο, για να ανακοινωθεί τελικά αύξηση 2,9% από την Eurostat.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,91%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,92%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη χαμηλώνει 0,84% και ο CAC 40 στο Παρίσι πέφτει 1,16% .

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7% την Πέμπτη, μετά από δύο αρνητικές συνεδριάσεις. Οι επενδυτές στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους επέδειξαν φοβικές διαθέσεις, τόσο αναφορικά με τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις, όσο και σε σχέση με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην γεωπολιτική σκακιέρα διεθνώς.

Το πρωί στη Γερμανία ανακοινώθηκε πτώση 2% στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, βαθύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για υποχώρηση 0,5%. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου είχαν δείξει οριακή άνοδο 0,1%.

Σε μηνιαία βάση η πτώση ήταν μεγαλύτερη, έφτασε το 2,5%, έναντι ανόδου 1,2% τον προηγούμενο και εκτίμηση για υποχώρηση 0,5% που διαψεύσθηκε, καταδεικνύοντας άλλο ένα μέτωπο αδυναμίας στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης στο τέλος του 2023 λόγω της επίμονης ύφεσης στον κλάδο υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα την Πέμπτη. 

Ο δείκτης Composite Purchasing Managers' Index (PMI) της HCOB, της S&P Global αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο στο 47,6 του Νοεμβρίου μετά την προκαταρκτική εκτίμηση για 47,0, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση, για έβδομο μήνα.

Αυτό έδειξε ότι η νομισματική ένωση των 20 χωρών, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, πιθανότατα συρρικνώθηκε ξανά το περασμένο τρίμηνο, πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας-Ειρηνικού είχαν ως επί το πλείστον αρνητικό ξεκίνημα για το 2024, με την εβδομάδα σε ότι αφορά τις μετοχές ανά τον κόσμο να οδεύει στο πρώτο αρνητικό κλείσιμο μετά από ανοδικό σερί εννέα εβδομάδων

Στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης αναμένονται το πρωί της Παρασκευής. Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη για τη Γαλλία και τη Γερμανία έδειξαν αύξηση πληθωρισμού  σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα αξιολογήσουν εάν η έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο δείχνει ότι η οικονομία "ψύχεται" αρκετά ώστε να επιτρέψει περικοπές επιτοκίων, αλλά όχι τόσο ώστε να σηματοδοτεί οικονομική δυσπραγία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v