Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχυμένες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Συνεχίζονται οι αρνητικές διαθέσεις μετά το ελαφρώς πτωτικό ξεκίνημα του νέου έτους στην πρώτη συνεδρίαση του 2024 την Τρίτη, καθώς ο ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 αποχαιρέτισε το 2023 στο υψηλότερο επίπεδό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ενισχυμένες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Καθοδικές κινήσεις  στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς συνεχίζεται το ζοφερό κλίμα με το ξεκίνημα του νέου έτους, στην πρώτη συνεδρίαση του 2024 την Τρίτη που έκλεισε πτωτικά.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 χαμηλώνει 0,9%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,7, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινείται χαμηλότερα 1% και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 1,5%.

Παράλληλα, η μετοχή της Maersk σημειώνει νέο άλμα 4,2% (ύστερα από το 6% της Τρίτης), μετά την ανακοίνωση ότι σταματά τις μεταφορές φορτίων από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα την Τρίτη, λίγο αφότου ο περιφερειακός δείκτης αναφοράς έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,11% στις 478 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,15% στις 7.721 μονάδες.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις μετοχές στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν να οδηγούν σε πτώση, καθώς μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών chip, δέχθηκαν πιέσεις μετά την υποβάθμιση της Apple από την Barclays.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ διολίσθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού ο Nasdaq Composite κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν μικρότερος από την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας, κλείνοντας το έτος με μια άνοδο που τον κρατά σε τροχιά επιτάχυνσης πέραν του 70% μέχρι τον Μάιο, καθώς εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι.

Η ετήσια αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε στο 64,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, σε σύγκριση με 62% τον προηγούμενο μήνα και ελαφρώς πιο αργή από το αναμενόμενο. Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v