Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές μετά την πέμπτη συνεχή εβδομάδα κερδών

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,2%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι υποχωρεί 0,3%, η Μαδρίτη επίσης όπως και το Μιλάνο.

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές μετά την πέμπτη συνεχή εβδομάδα κερδών

Ελαφρώς καθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές στην προτελευταία εβδομάδα του 2023. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,2%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι υποχωρεί 0,3%, η Μαδρίτη επίσης όπως και το Μιλάνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την Παρασκευή πέμπτη διαδοχική εβδομάδα με κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 0,91% εν μέσω σημαντικών αποφάσεων από κεντρικές τράπεζες καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι παγκόσμιες αγορές ενισχύθηκαν ιδιαίτερα από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθώς ετοιμάζεται για τρεις μειώσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια του 2024.

Δύο εξέχοντα μέλη με δικαίωμα ψήφου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - η Isabel Schnabel και ο Philip Lane - πρόκειται να εκφωνήσουν ομιλίες σήμερα το απόγευμα.

Η ΕΚΤ διατήρησε την περασμένη εβδομάδα αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και ανακοίνωσε σχέδια για επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ υποβάθμισε επίσης τις προσδοκίες της αγοράς για σημαντικές μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Στα ύψη οι εταιρικές χρεοκοπίες παγκοσμίως, αυξάνονται με διψήφια ποσοστά στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες. Το κόστος δανεισμού ανεβαίνει και οι κυβερνήσεις σταματούν την υποστήριξη ύψους τρισ. δολαρίων στις προβληματικές επιχειρήσεις λόγω πανδημίας.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Iliad με έδρα το Παρίσι έχει προτείνει τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της στην Ιταλία με τον ιταλικό βραχίονα της Vodafone, τον οποίο η γαλλική εταιρεία έχει αποτιμήσει στα 10,45 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το σχέδιο και τους Financial Times, η Iliad θα καταβάλει στη Vodafone 6,5 δισ. ευρώ σε μετρητά συν επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε μετοχικό δάνειο «για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευθυγράμμιση», ανέφερε η εταιρεία. Η μετοχή της Vodafone κερδίζει 6,6% στο Λονδίνο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v