Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πιο υψηλό από τον Γενάρη του 2022 οι ευρωπαϊκές μετοχές

Οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στο σήμα της Fed για μειώσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά. Στο επίκεντρο η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,3%, το Λονδίνο 2%, το Παρίσι 1,6%, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 0,7%.

Στο πιο υψηλό από τον Γενάρη του 2022 οι ευρωπαϊκές μετοχές

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στο μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά.

 Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,3%, το Λονδίνο 2%, το Παρίσι 1,6%, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 0,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,7% και φτάνει στο υψηλότερο σημείο του από τον Ιανουάριο του 2022.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στο πόσο δυναμικά θα αντισταθεί στα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων. Η απόφαση στις 15:15΄ώρα Ελλάδος και η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ στις 15:45΄. Σήμερα συνεδριάζει και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed συζητούν για μειώσεις επιτοκίων

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος» και τονίζουν ότι θα παρακολουθούν την οικονομία για να δουν αν χρειαστεί κάποια επιπρόσθετη αύξηση επιτοκίων.

Στη συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σημείωσε ότι οι μειώσεις επιτοκίων αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων της Fed στη συνεδρίαση. Eιδικότερα, ανέφερε ότι έχουν αρχίσει να συζητούν για το πότε θα είναι κατάλληλο να γίνει μείωση επιτοκίων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενώ μια αύξηση επιτοκίων δεν αποτελεί το βασικό σενάριο όπως ήταν πριν από 60 ή 90 ημέρες, οι αξιωματούχοι της Fed δεν θέλουν να βγάλουν τελείως από το τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης, επαναλαμβάνοντας ότι το outlook είναι αβέβαιο.

Ράλι έκανε η Wall Street μετά τη συνεδρίαση της Fed, με τον Dow Jones να σκαρφαλώνει σε νέο ιστορικό υψηλό.

Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεωρούν τις προοπτικές τους για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2024, προβλέποντας τώρα ταχύτερη και πιο μεγάλης κλίμακας σειρά περικοπών των επιτοκίων. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η οικονομική ομάδα της Goldman, με επικεφαλής τον Jan Hatzius, τονίζει το αποπληθωριστικό σήμα που παρατηρήθηκε στα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού της Τετάρτης, τα οποία έδειξαν ότι η άνοδος επιβραδύνθηκε σε λιγότερο από 1% τον Νοέμβριο.

Πόσο δυναμικά θα αντεπιτεθεί η ΕΚΤ στα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων;

Στο επίκεντρο φυσικά και η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού για περισσότερο από ένα χρόνο, όλα τα βλέμματα θα είναι τώρα στραμμένα στο πόσο δυναμικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντεπιτίθεται στα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων.

Η έκταση της αντίστασής της θα εξαρτηθεί από τις νέες προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού.  Αυτή η προοπτική μπορεί επίσης να βοηθήσει την ΕΚΤ να αποφασίσει εάν θα επισπεύσει την έξοδό της από την ποσοτική χαλάρωση με τη σταδιακή κατάργηση των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας PEPP της εποχής της πανδημίας, ύψους 1,7 τρισ. ευρώ.

Εκτίναξη για την τιμή του χρυσού

Τη μεγαλύτερη άνοδο δύο μηνών έκαναν οι τιμές του χρυσού, καθώς τα σχόλια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οδήγησαν το δολάριο απότομα χαμηλότερα. Ο χρυσός ενισχύεται 2,5%. Στις 2.047 δολάρια η ουγγιά, παρέμεινε κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 2.135,40 δολαρίων που έφτασε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v