Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την συγκρατημένη άνοδος της Τετάρτης. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,48% στις 433 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,81% στις 7.354 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,08% στις 14.731 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,38% στις 6.888 μονάδες.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις προηγούμενες αξιολογήσεις του για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές», σημειώνεται.

«Τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία επιβεβαίωσαν το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο outlook για τον πληθωρισμό», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει πολύ ψηλά για πολύ καιρό.

Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές αλλά την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός σημείωσε σημαντική πτώση τον Σεπτέμβριο, υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Siemens Energy φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για την εξασφάλιση κρατικών εγγυήσεων καθώς αγωνίζεται να στηρίξει την προβληματική μονάδα ανεμογεννητριών της. Νωρίτερα, η είδηση προκάλεσε «βουτιά» για τη μετοχή της εταιρείας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει πτώση 1,8% στα 83,81 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,4% στα 1.987 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0530 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v