Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένα ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη σταθερή, το Παρίσι υποχωρεί 0,2%, η Μαδρίτη ενισχύεται 0,3% ενώ το Μιλάνο διατηρείται αμετάβλητο. Το χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει κλειστό σήμερα λόγω αργίας μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ'.

Συγκρατημένα ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

Συγκρατημένα ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε περισσότερα εταιρικά κέρδη, οικονομικά στοιχεία και μια απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Η Φρανκφούρτη σταθερή, το Παρίσι υποχωρεί 0,2%, η Μαδρίτη ενισχύεται 0,3% ενώ το Μιλάνο διατηρείται αμετάβλητο. Το χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει κλειστό σήμερα λόγω αργίας μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ'.

Οι παράγοντες της αγοράς πέρασαν εβδομάδες μεταξύ ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, με την Τράπεζα της Αγγλίας να έχει προγραμματίσει συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη. Τόσο η Federal Reserve όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, με πολλούς να αναμένουν τώρα ότι η πρώτη θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εν μέσω ενός «πολύ υψηλού» δομικού πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Klaas Knot. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το κόστος δανεισμού «εφόσον ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει περιοριστεί. Το

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν σε μεγάλο βαθμό άνοδο τη Δευτέρα, με μοναδική εξαίρεση την Ιαπωνία, στην οποία ο Nikkei 225 υποχώρησε. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο έδειξαν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανησυχούσαν για την επιτάχυνση του πληθωρισμού, με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 3,4% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή Γερμανίας τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενισχύθηκε κατά 1,8%. Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην πτώση ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών υποχώρησε 6,5% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v