Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές μία μέρα μετά την ΕΚΤ

Οι μετοχές σε ολόκληρη την ήπειρο βρίσκονται σε τροχιά για μια ελαφρώς αρνητική εβδομάδα μετά από μερικές ημέρες με αρκετά εταιρικά αποτελέσματα και αποφάσεις κεντρικών τραπεζών.

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές μία μέρα μετά την ΕΚΤ

Θεετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν την τροχιά της νομισματικής πολιτικής και περιμένουν έναν νέο γύρο οικονομικών δεδομένων. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,6%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη 0,7% και το Μιλάνο επίσης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης με πτώση 0,45%, έχοντας περιορίσει τις προηγούμενες απώλειες, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι μετοχές σε ολόκληρη την ήπειρο βρίσκονται σε τροχιά για μια ελαφρώς αρνητική εβδομάδα μετά από μερικές ημέρες με αρκετά εταιρικά αποτελέσματα και αποφάσεις κεντρικών τραπεζών.

Στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε ελαφρά τον Απρίλιο στο 7% σε ετήσια βάση, αν και ο δομικός πληθωρισμός, μια βασική ανησυχία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, υποχώρησε ελαφρά στο 5,6% από το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ. Η οικονομική ανάπτυξη στο μπλοκ παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε επίσης σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως, αν και άφησε να εννοηθεί μια πιθανή παύση του κύκλου νομισματικής σύσφιξης σε μια δήλωση μετά τη συνεδρίαση.

Στις ΗΠΑ οι επενδυτές επεξεργάζονται έναν νέο κύκλο κερδών, με τον τεχνολογικό κολοσσό Apple να ξεπερνά τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο.

Η Wall Street έχει υποστεί ένα σερί πτώσης τεσσάρων ημερών καθώς πυροδοτήθηκαν περαιτέρω φόβοι για τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Οι αγορές στην Ασία-Ειρηνικό ήταν μικτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να οδηγεί τα κέρδη στην περιοχή, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας διολίσθησαν μετά την αδύναμη μέτρηση του Caixin PMI υπηρεσιών για τον Απρίλιο.

Βυθίστηκαν κατά 10,7% οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σε εποχική βάση και προσαρμοσμένες στις τιμές, όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή. Οι παραγγελίες εσωτερικού μειώθηκαν κατά 6,8%, ενώ οι παραγγελίες εξωτερικού κατά 13,3%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v