Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά οι ευρωαγορές μετά την ετυμηγορία ΕΚΤ

H Φρανκφούρτη χάνει 0,8%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι και το Μιλάνο 1,1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 γλιστρά 0,9%, μετά τις αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ευρωζώνη και ΗΠΑ. Στο επίκεντρο και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Αρνητικά οι ευρωαγορές μετά την ετυμηγορία ΕΚΤ

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τόσο την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και την αντίστοιχη απόφαση για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το μεσημέρι της Πέμπτης

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,8%, το Λονδίνο 0,8%, ενώ Παρίσι, Μαδρίτη και το Μιλάνο γλιστρούν πάνω από το 1%.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. 

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα.

Οι παγκόσμιες αγορές αντιδρούν επίσης στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη, όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, φέρνοντας το εύρος των επιτοκίων ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5%-5,25% - το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2007.

Στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, η Fed άφησε να εννοηθεί μια πιθανή παύση των αυξήσεων, παραλείποντας μια φράση που υπήρχε στην προηγούμενη δήλωση, σημειώνοντας ότι «η Επιτροπή αναμένει ότι κάποια πρόσθετη πολιτική σύσφιξης μπορεί να είναι κατάλληλη» ώστε η Fed να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2%. .

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η δημοσίευση εταιρικών αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έδειξαν κέρδη για τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell. Ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υψηλότερα από την εκτίμηση των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.Η ιδιοκτήτρια της Budweiser Anheuser-Busch InBev ανέφερε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBIDTA) ύψους 4,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 13,6% από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι επενδυτές παρακολουθούν περαιτέρω τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, με τις μετοχές της PacWest Bancorp να υποχωρούν κατά 56% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall την Τετάρτη μετά από αναφορές ότι η τράπεζα αξιολογεί στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, καθώς οι παραδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα υποχώρησαν απότομα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v