Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα στη σκιά του ενεργειακού κόστους και ενόψει των νέων κινήσεων από τις κεντρικές τράπεζες.
Στη Γερμανία ο DAX υποχωρεί κατά 2% στις 13.274 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 1,76% και κινείται στις 6.381 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE 100 είναι στις 7.501 μονάδες με πτώση 0,6% και στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,74% στις 22.143 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι στις 432 μονάδες με πτώση 1,23%.
Οι μετοχές της Ασίας είχαν νωρίτερα μεικτή εικόνα, καθώς επικράτησε επιφυλακτικότητα, αν και οι κινεζικές μετοχές ανέβηκαν μετά τη μείωση των επιτοκίων αναφοράς από την κεντρική τράπεζα.
Τα futures των μετοχών στις ΗΠΑ υποχωρούν αφού ο S&P 500 έσπασε ένα σερί τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων την Παρασκευή, καθώς η Wall Street περιμένει τα νέα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell για τον πληθωρισμό στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole.
«Αναμένουμε μια υπενθύμιση ότι χρειάζεται περισσότερη σύσφιξη και υπάρχει ακόμη μεγάλη πρόοδος που πρέπει να γίνει στον πληθωρισμό, αλλά καμία ρητή δέσμευση σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Jan Nevruzi, αναλυτής της NatWest Markets.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν τιμολογήσει πλήρως άλλη μια αύξηση τον Σεπτέμβριο, με το μόνο ερώτημα να είναι αν θα είναι 50 ή 75 μονάδες βάσης. Τα επιτόκια φαίνεται ότι θα αγγίζουν το 3,5% έως 3,75% στο τέλος του έτους.
Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, με πιο πιθανό δεύτερο σενάριο μεγαλύτερη αύξηση.
Μια εξαίρεση στην τάση νομισματικής σύσφιξης είναι η Κίνα, όπου η κεντρική τράπεζα μείωσε ορισμένα βασικά επιτόκια δανεισμού μεταξύ 5 και 15 μονάδων βάσης σήμερα, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία. Η ανησυχία για την κινεζική οικονομία έριξε το γουάν σε χαμηλό 23 μηνών, ενώ πίεσε τις μετοχές σε ολόκληρη την περιοχή.
Το ευρώ πιέζεται στα 1,0036 δολάρια, αφού έχασε 2,2% την περασμένη εβδομάδα.
Η άνοδος του δολαρίου σημαίνει οπισθοδρόμηση για τον χρυσό, ο οποίος ήταν 1.745 δολάρια η ουγγιά.
Οι τιμές του πετρελαίου είναι επίσης υπό πίεση, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση και εξαιτίας του ακριβού δολαρίου. Το Brent υποχωρεί 1,23 δολάρια στα 95,49 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό χάνει 1,24 δολάρια στα 89,53 δολάρια το βαρέλι.