Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά τα macro

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τον γερμανικό δείκτη να καταγράφει απώλειες άνω του 1%. Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς προβλημάτισαν τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Γερμανία τον Ιούλιο με τις τιμές ενέργειας να έχουν σημειώσει «άλμα» 105% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

Αντίστοιχα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Μεγάλη Βρετανία έπιασε νέο ιστορικό χαμηλό τον Αύγουστο στο -44. Αυτή είναι η χειρότερη από το 1974 που ξεκίνησε η μέτρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,77% στις 437 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,11% στις 7.550 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,12% στις 13.544 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,94% στις 6.495 μονάδες.

Στο μεταξύ, η βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να δει μεγάλες μονάδες να φεύγουν εξαιτίας της έκρηξης του ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκαν σε μόλις δύο μήνες, με την ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος -σημείο αναφοράς για την ήπειρο- να ξεπερνά τα 540 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πριν δύο χρόνια ήταν μόλις 40 ευρώ.

«Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι πολύ πιο δραματικός εδώ από ό,τι αλλού», δήλωσε ο Ralf Stoffels, διευθύνων σύμβουλος της BIW Isolierstoffe, κατασκευαστής εξαρτημάτων σιλικόνης για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής και συσκευών. «Φοβάμαι μια σταδιακή αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή WTI σημειώνει άνοδο 1,6% στα 91,93 δολ, ενώ η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα 0,4% στα 1,763 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0039 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v