Αγώνας για μομέντουμ στις ευρωπαϊκές αγορές

Η καθοδική κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα στις αγορές παγκοσμίως. Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι κυρώσεις στη Ρωσία και τα εταιρικά αποτελέσματα. Στο κόκκινο οι τιμές πετρελαίου.

Αγώνας για μομέντουμ στις ευρωπαϊκές αγορές

Kαθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι διεθνείς αγορές αγωνίζονται να αποκτήσουν θετική δυναμική και να ανακάμψουν από την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας.

H Φρανκφούρτη χάνει 0,6%, το Λονδίνο ενισχύεται ελαφρώς (+0,1%), το Παρίσι υποχωρεί 0,3%, το Μιλάνο κινείται θετικά κατά 0,1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αρνητικά κατά 0,2%. Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει 1,1%, στα 109 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 1,4%, βρίσκεται στα $110. Κατά 3% υποχωρεί το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, στα 93,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η χαμηλότερη κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα στις αγορές παγκοσμίως, αν και οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, επιδιώκοντας να ανακτήσουν κάποιο έδαφος, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Οι μετοχές στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν αρνητικά τη Δευτέρα, καθώς η Κίνα ανέφερε απογοητευτικά οικονομικά νούμερα ως αποτέλεσμα των περιορισμών για την Covid.

Στο επίκεντρο των επενδυτών οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα αφότου η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ιστορική κίνηση για τη σκανδιναβική χώρα, η οποία είχε μια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας επί δεκαετίες μέχρι τώρα.

Η ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία θα «μεγιστοποιήσει» την ασφάλεια της Φινλανδίας μετά την άνευ προηγουμένου εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Sauli Niinisto. Η Ρωσία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προχωρήσει σε «αντίποινα» εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η Μόσχα δεν διευκρίνισε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Στο μέτωπο των data, με 2,7% αναμένεται να τρέξει η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση φέτος και με 2,3% του χρόνου, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, καθώς στις χειμερινές προβλέψεις της ήταν στο 4% και 2,8% αντίστοιχα.

Παράλληλα, σε έλλειμμα-ρεκόρ κινήθηκε το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης τον Μάρτιο, όπως μεταδίδει το Reuters. Το εμπορικό έλλειμμα αγαθών ανήλθε σε 16,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Εναν χρόνο πριν, είχε καταγράψει πλεόνασμα €22,5 δισ. ενώ έναν μήνα πριν είχε έλλειμμα ύψους 7,6 δισ. ευρώ. 

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος της χρονιάς, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε απαγόρευση για ολόκληρη την ΕΕ στο επόμενο πακέτο κυρώσεων σχεδιάζει η Γερμανία, όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, oι προσπάθειες για το κλείσιμο συμφωνιών με εναλλακτικούς προμηθευτές προχωρούν στο Βερολίνο και η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να λύσει τα εναπομείναντα προβλήματα εντός των επόμενων έξι έως επτά μηνών, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Χτύπημα στην κινεζική οικονομία από τα lockdown

Απότομη συρρίκνωση σημείωσε η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας τον Απρίλιο, καθώς τα lockdown σε ολόκληρη τη χώρα αποτέλεσαν τη σημαντικότερη πρόκληση των τελευταίων δύο ετών για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι λιανικές πωλήσεις, ο κύριος δείκτης καταναλωτικής δραστηριότητας της χώρας που είχε ήδη συρρικνωθεί τον Μάρτιο, υποχώρησαν 11,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για πτώση 6,6% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία στήριξε την γρήγορη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από το αρχικό σοκ της Covid στις αρχές του 2020 και αναμενόταν να αυξηθεί ελαφρά παρά τους πρόσφατους περιορισμούς, μειώθηκε κατά 2,9%.

Απώλειες €355 εκατ. για τη Ryanair την τελευταία χρονιά

Ζημία 355 εκατ. ευρώ τη χρονιά που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου ανακοίνωσε η Ryanair, η αεροπορική εταιρεία που εκτελεί περισσότερες πτήσεις από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζει να αυξήσει την κίνησή της σε 165 εκατ. επιβάτες φέτος, από 97 εκατ. έναν χρόνο πριν και από το ρεκόρ των 149 εκατ. που είχε καταγράψει πριν από την Covid.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι, είπε ότι είναι «μη πρακτικό, αν όχι αδύνατο» να παρέχει ένα εύλογο ή ακριβές εύρος guidance για τα κέρδη αυτή τη στιγμή, δεδομένου του πιθανού συνεχιζόμενου ρίσκου που ενέχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Covid-19 για τις κρατήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v