Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, ανακτώντας τις απώλειες της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις βασικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο.
Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,4%, το Λονδίνο χάνει 0,3%, το Παρίσι κερδίζει 0,6%, η Μαδρίτη 0,7% όπως και το Μιλάνο.
Η θετική κίνηση έρχεται αφότου οι αμερικανικές αγορές πραγματοποίησαν σημαντική αντιστροφή τη Δευτέρα, με τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο 1,63% αφότου υποχώρησε 1,07% νωρίτερα, και τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,57% παρά το νέο χαμηλό έτος στη συνεδρίαση.
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με απώλειες χθες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τη Γερμανία, και την ξαφνική βουτιά στον σουηδικό δείκτη OMX 30.
Το γραφείο trading που έχει στο Λονδίνο βρίσκεται πίσω από μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δήλωσε η Citigroup Inc. Οδήγησε μάλιστα τις μετοχές σε όλη την ήπειρο να πέφτουν, μετά από μια ξαφνική πτώση 8% των σουηδικών μετοχών.
«Σήμερα το πρωί ένας από τους traders μας έκανε ένα λάθος κατά την εισαγωγή μιας συναλλαγής», ανέφερε η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη αργά τη Δευτέρα σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Μέσα σε λίγα λεπτά, εντοπίσαμε το σφάλμα και το διορθώσαμε».
Το επίκεντρο θα στραφεί αυτή την εβδομάδα στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στο επιτόκιο αναφοράς την Τετάρτη. Οι φόβοι της αγοράς έχουν αυξηθεί ως προς το πόσο επιθετικοί θα πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.
Η Αυστραλία αύξησε την Τρίτη τα επιτόκιά της για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται.
Οι μετοχές σε όλη την Ασία-Ειρηνικό ήταν μικτές την Τρίτη, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται κατά την επιστροφή του στις συναλλαγές μετά από αργία.
Οι παγκόσμιοι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές του επιπτώσεις, με τους ηγέτες της ΕΕ να εργάζονται για ένα ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου αυτή την εβδομάδα.
Τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησαν τη Δευτέρα την εκκένωση αμάχων από την πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.
Στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ειδησεογραφία, στο 25% από 10% αύξησε η Ιταλία τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ενώ ενέκρινε πακέτο βοήθειας 14 δισ. ευρώ για να στηρίξει εταιρείες και καταναλωτές που πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα νέα μέτρα, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ από τον υπουργό Οικονομικών Daniele Franco, δεν περιλαμβάνουν πρόσθετα ελλείμματα ενώ η Ρώμη θα επεκτείνει επίσης τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Μεγάλα κέρδη πρώτου τριμήνου ανακοίνωσε ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου BP, υποστηριζόμενα από τις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Ωστόσο, σημείωσε τεράστια απώλεια μετά την ξεφόρτωμα του σχεδόν 20% του μεριδίου του στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία εταιρεία πετρελαίου Rosneft.
Οπως μεταδίδει το CNBC, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 6,2 δισ. δολάρια, από 4,1 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και τα 2,6 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η BP θα παρουσίαζε κέρδη 4,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Refinitiv.