Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, αφότου η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ οι επενδυτές αντιδρούν επίσης στα ευρωπαϊκά εταιρικά αποτελέσματα.
Η Φρανκφούρτη χάνει 1,5%, μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου. Πτώση 10,1% κατέγραψε η γερμανική οικονομία, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι 0,3%, το Μιλάνο 0,8%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,5%.
Αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια την Τετάρτη, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να τα διατηρήσει στο επίπεδο αυτό για όσο καιρό χρειαστεί για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού. «Μετά από σημαντικές πτώσεις, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση ενισχύθηκαν κάπως τους τελευταίους μήνες αλλά παραμένουν αρκετά κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στο ξεκίνημα της χρονιάς» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.
Oι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας τόνισε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει σημάδια ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα νέα μέτρα για τον έλεγχό του έχουν αρχίσει να επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα» υπογράμμισε.
Στο μέτωπο της πανδημίας, στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε χθες Τετάρτη το όριο των 150.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Η χώρα η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς κατέγραψε τον πρώτο θάνατο στην επικράτειά της εξαιτίας της ασθένειας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στο εταιρικό μέτωπο, η Credit Suisse δημοσίευσε την Πέμπτη 24% αύξηση στα κέρδη δευτέρου τριμήνου, ενώ προχώρησε σε πρόσθετες προβλέψεις σε ένα «δύσκολο οικονομικό περιβάλλον». Οπως μεταδίδει το CNBC, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης αρκετές διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία μίας μονάδας παγκόσμιας τράπεζας επενδύσεων - η οποία θα συνδυάζει τις παγκόσμιες αγορές και τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής - και ένα πρόγραμμα αποταμίευσης περίπου 400 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ετησίως, από το 2022 και μετά.
Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε καθαρές ζημιές-ρεκόρ, ύψους 7,292 δισ. ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, που αποδίδονται στην πτώση των πωλήσεων λόγω της πανδημίας αλλά και στην επίπτωση που είχαν οι ζημιές στην εταίρο της Nissan.
Η πτώση κατά 27% στις παραδόσεις οχημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προκάλεσε λειτουργικές ζημιές στην Volkswagen το α’ εξάμηνο του 2020, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να ανακοινώνει σημαντική μείωση του μερίσματός της.