Ηπιες θετικές κινήσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας από τη μία πλευρά και της Βόρειας και Νότιας Κορέας από την άλλη, εν μέσω επανεμφάνισης περιπτώσεων κορωνοϊού στην Ασία και τις ΗΠΑ.
Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,4%, το Λονδίνο 0,6%, το Παρίσι κατά 0,5%, ενώ το Μιλάνο κινείται οριακά υψηλότερα.
Κλιμακώνεται η ένταση Βόρειας-Νότιας Κορέας. Μία ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα ανατίναξε το γραφείο του διακορεατικού συνδέσμου, η Πιονγιάνγκ προειδοποιεί πως η λύση στην κρίση μεταξύ των δύο πλευρών «μπορεί να τερματιστεί μόνον όταν έχει πληρωθεί το κατάλληλο τίμημα».
Την ίδια ώρα, είκοσι Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν με κινεζικά στρατεύματα σε διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή, όπως ανέφερε ο ινδικός στρατός.
Στο εταιρικό μέτωπο, ένα τεράστιο σχέδιο απολύσεων επαναφέρει η HSBC, που είχε μπει στον «πάγο», καθώς όπως μεταδίδει το Reuters, θα μειώσει μεσοπρόθεσμα 35.000 θέσεις εργασίας. Η τράπεζα θα διατηρήσει επίσης παγωμένες σχεδόν όλες τις προσλήψεις εξωτερικού προσωπικού, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn, το οποίο στάλθηκε σε 235.000 εργαζομένους της τράπεζας παγκοσμίως.
Στο μέτωπο των δεδομένων, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούνιο του 2016 κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε τη ζήτηση στην παγκόσμια οικονομία και οδήγησε σε κατρακύλα τις τιμές πετρελαίου.
Οπως μεταδίδει το Reuters, oι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ηταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 0,8%.
Βουτιά 57% στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάιο. Οι αναλυτές της αγοράς αυτοκινήτου εκτιμούν ότι τα απούλητα αυτοκίνητα στους χώρους των εμπόρων είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερα από το φυσιολογικό, εμποδίζοντας τους εμπόρους να παραγγείλουν νέα οχήματα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.