Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ανησυχίες για την πανδημία. Χαμηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς επέστρεψαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την πανδημία μετά τα νέα κρούσματα στην Κίνα.

Ειδικότερα, άλλες δέκα συνοικίες του Πεκίνου τέθηκαν σε καραντίνα, λίγες ώρες αφού το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό 36 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Στο μεταξύ, η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, αλλά η χαλάρωση των περιορισμών αναφορικά με τον κορωνοϊό και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι έχει ξεπεράσει το χαμηλότερο επίπεδό της, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του υπουργείου Οικονομίας.

Η σταδιακή χαλάρωση της καραντίνας σημαίνει ότι η αναθέρμανση της οικονομίας πιθανότατα ξεκίνησε από τον Μάιο, ανέφερε το υπουργείο, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά θα είναι υποτονική.

Στο εταιρικό μέτωπο, κατά 50% υποχώρησαν οι πωλήσεις της σουηδικής εταιρείας ρούχων Hennes & Mauritz (H&M) το δεύτερο τρίμηνο του έτους χρήσης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η πτώση ήταν μικρότερη από αυτή που αναμενόταν, καθώς οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού άρχισαν να χαλαρώνουν σε πολλές αγορές και τα καταστήματά της να ανεβάζουν ξανά ρολά.

Επιπλέον, χρεώσεις απομείωσης που θα φτάσουν έως και τα 17,5 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός γίγαντας BP, καθώς επανεξετάζει τα σχέδιά του για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, την ώρα που η Covid-19 θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το MarketWatch, οι απομειώσεις θα κυμανθούν από 13 δισ. έως 17,5 δισ. δολάρια, δήλωσε η BP.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,27% στις 353 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,66% στις 6.064 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,32% στις 11.911 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,49% στις 4.815 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,4% στα 36,10 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,7% στα 1.725 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1276 από 1,1256 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v