Το βλέμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες στρέφεται στο σημερινό trading στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση της Fed να επεκτείνει το εύρος του προγράμματος αγορών εταιρικού χρέους, συμπεριλαμβάνοντας στους τίτλους που αγοράζει και τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Με βάση τις νέες αναθεωρημένες οδηγίες που δημοσίευσε τη Δευτέρα, θα αγοράζει εκτός από ETF και εταιρικά ομόλογα που έχουν διάρκεια ωρίμανσης ως και πέντε έτη. Η είδηση οδήγησε υψηλότερα τη Wall Street χθες και τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει πρόταση ύψους σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων στον τομέα των υποδομών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg News, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 3,6%, το Λονδίνο 3,9%, το Παρίσι 3,6%, το Μιλάνο 4,6%, η Μαδρίτη 4,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 3,6%.
Στο μέτωπο της πανδημίας, οι αρχές του Πεκίνου επέβαλαν αυστηρότερα μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης στην πρωτεύουσα, απαγορεύοντας την έξοδο από την πρωτεύουσα της Κίνας σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου και αναστέλλοντας κάποιες από τις συγκοινωνίες προς άλλες επαρχίες και περιοχές.
Αξιωματούχοι στην πόλη έκαναν λόγο σήμερα για 27 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 χθες Δευτέρα. Το στοιχείο αυτό αυξάνει τον αριθμό των μολύνσεων στην πόλη κατά το τρέχον ξέσπασμα σε τουλάχιστον 106.
Πρόκειται για τη σοβαρότερη αναζωπύρωση στην Κίνα από τον Φεβρουάριο, που ανακινεί τους φόβους για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η οποία ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι σήμερα, ο νέος κορονοϊός έχει προσβάλει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 435.000 στον πλανήτη.
Επιστρέφοντας στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Μάιο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί κατά 0,8%.
Προβλέψεις για ιστορική βουτιά της ολλανδικής οικονομίας φέτος. Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,4% φέτος, αν και οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς παραμένει ασαφής η εξέλιξη της πανδημίας και το πόση ακριβώς ζημιά προκάλεσαν τα lockdowns.
Υφεση 6,2% «βλέπει» η Ελβετία για φέτος. Η προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης έκανε λόγο για ύφεση 6,7%. Οπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του έτους, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα εμφανιστεί δεύτερο κύμα της πανδημίας μαζί με σοβαρούς περιορισμούς.
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ διατήρησε και την άποψή της πως η οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά μετά την βλάβη που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊόυ, αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει λάβει επαρκή μέτρα για την ώρα.
Οπως μεταδίδει το Reuters, με ψήφους 8 προς 1, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, καθώς και τον στόχο για την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου γύρω στο 0%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, μικρή άνοδο σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, κατά 0,1% του αμερικανικού αργού, στα $37,15 ανά βαρέλι, και κατά 0,2% του μπρεντ, στα 39,80 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% και αλλάζει χέρια στο 1,134 δολάριο ενώ στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινείται 1,8 μονάδα βάσης ανοδικά, στο -0,42%.