Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα οι ευρωαγορές παρά τους εμπορικούς φόβους

Το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου βλέπει ότι οι δύο οικονομίες απέχουν πολύ από το κλείσιμο συμφωνίας. Αυξημένα τα ρίσκα για την οικονομία της ευρωζώνης, σημείωσε ο Ντράγκι.

Υψηλότερα οι ευρωαγορές παρά τους εμπορικούς φόβους

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές βελτίωσης της σινοαμερικανικής σχέσης, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών την επόμενη εβδομάδα. Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα επίσης βοηθούν το κλίμα, ενώ η ελπίδα για αποφυγή ενός άτακτου Brexit κρατάει τη στερλίνα υψηλότερα από το $1,30.

 Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,5%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 1,3%, στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 0,8%. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,9%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 0,8%.

Το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες διανύουν τρίμηνη εκεχειρία. Δημοσιεύματα θέλουν τον Λευκό Οίκο όμως να έχει ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση με την Κίνα, λόγω μεγάλων διαφορών στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, είπε στο CNBC την Πέμπτη ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι πολύ μακριά όσον αφορά το κλείσιμο συμφωνίας. Η διορία για να τα βρουν πάντως λήγει την 1η Μαρτίου.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, στη χθεσινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον ως και το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να υπάρξει σύγκλιση με τον στόχο για τον πληθωρισμό.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τόνισε πως τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν. 

Όπως υπογράμμισε, τα οικονομικά στοιχεία αντανακλούν την πιο αδύναμη εξωτερική ζήτηση. Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα γύρω από διάφορους γεωπολιτικούς παράγοντες και τον εμπορικό προστατευτισμό συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα. 

Tα ρίσκα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί, λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με γεωπολιτικούς παράγοντες και τον εμπορικό προστατευτισμό, τις αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα στις αγορές, επισήμανε ο κ. Ντράγκι. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως η πιθανότατα ύφεσης παραμένει χαμηλή. 

Στο εταιρικό μέτωπο, υποχώρησαν τα έσοδα της Vodafone το τρίτο τρίμηνο του έτους χρήσης 2019, η οποία όμως υποστηρίζει το guidance για όλη τη χρονιά.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Λονδίνο ενημέρωσε ότι είχε έσοδα ύψους 11 δισ. ευρώ το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τα 11,80 δισ. την προηγούμενη χρονιά.

Τα έσοδα από οργανικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν 0,1%, καταγράφοντας επιβράδυνση από την άνοδο 0,5% του τριμήνου που είχε ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Vodafone διατηρεί το guidance για αύξηση 3% στα υποκείμενα οργανικά ΕΒΙΤΑ - το προτιμώμενο μέτρο κέρδους της – τη χρονιά που λήγει στις 31 Μαρτίου και για ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους περίπου € 5,4 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v