Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Πτώση για τον βρετανικό FTSE 100. Υποχωρεί το ευρώ. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον ως και το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση, για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να υπάρξει σύγκλιση με τον στόχο για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία είναι πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν.

Όπως υπογράμμισε, τα οικονομικά στοιχεία αντανακλούν την πιο αδύναμη εξωτερική ζήτηση. Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα γύρω από διάφορους γεωπολιτικούς παράγοντες και τον εμπορικό προστατευτισμό συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα.

Παράλληλα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κατέβασε τόνους στην έναρξη της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ της εταιρείας υποχώρησε στις 50,7 μονάδες τον Ιανουάριο, στο πιο αδύναμο σημείο από τον Ιούλιο του 2013 ενώ ήταν χαμηλότερος και από την τελική ανάγνωση των 51,1 μονάδων του Δεκεμβρίου.

Ηταν επίσης χαμηλότερα και από την πρόβλεψη αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και έκανε λόγο για μέτρια άνοδο, στις 51,4 μονάδες.

Στο εμπορικό μέτωπο, ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Wang Qishan δήλωσε από το Νταβός ότι «η αντιπαράθεση Κίνας – ΗΠΑ βλάπτει τα συμφέροντα και των δύο χωρών». Επιπλέον ανέφερε ότι η Κίνα θα μπορούσε να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη παρά τις ανησυχίες για επιβράδυνση.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,22% στις 355 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,35% στις 6.818 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,53% στις 11.130 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,65% στις 4.871 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 9.150 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 19.564 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1% στα 53,13 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.287 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1324 από 1,1380 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v