Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακή πτώση για τον Stoxx 600. Ισχυρή άνοδος για τον IBEX της Μαδρίτης. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς προβληματίζουν οι τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Λευκός Οίκος φέρεται να ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με την Κίνα, που επρόκειτο να γίνει αυτή την εβδομάδα, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τους κανόνες της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Λάρι Κούντλοου, διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δεν είχαν προγραμματιστεί ενδιάμεσες συναντήσεις, παρά μόνο η επίσκεψη του Λιου, την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ υποστήριξε ότι μια προσωρινή δικλείδα ασφαλείας (backstop) για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό. Και σημείωσε ότι η τρέχουσα πρόταση για το backstop αποτελεί την μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι.

Από την άλλη πλευρά η Τερέζα Μέι τόνισε ότι «η απόφαση παραμένει ίδια: Χωρίς συμφωνία, με συμφωνία ή καθόλου Brexit».

«Η παράταση του Αρθρου 50, δεν πιστεύω ότι λύνει τα ζητήματα επειδή σε κάποια στιγμή τα μέλη της Βουλής πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν μία κατάσταση χωρίς συμφωνία, συμφωνία ή καθόλου έξοδο από την ΕΕ».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, υψηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις -7,9 μονάδες αυτόν τον μήνα από -8,3 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -7,8 μονάδες από -7,6 μονάδες προηγουμένως.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε οριακά 0,06% στις 354 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,85% στις 6.842 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,17% στις 11.071 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 4.840 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,03% στις 9.130 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 19.400 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,2% στα 52,91 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.290 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1390 από 1,1362 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v