Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και βρετανικές εκλογές

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο FTSE 100. Στο επίκεντρο η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία. «Βουτιά» 4,2% για το πετρέλαιο.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές εν αναμονή της των εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της «βουτιάς» της τιμής του πετρελαίου.

"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται να μειώσει το outlook για τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών στην Ενέργεια", σύμφωνα με Αξιωματούχους της ευρωζώνης. "Οι τρέχουσες προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν τον πληθωρισμό περίπου στο 1,5% για κάθε χρόνο το 2017, το 2018 και το 2019. Τον Μάρτιο οι προβλέψεις βρίσκονταν στο 1,7%, 1,6% και 1,7% αντίστοιχα", ανέφεραν οι Αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη του Συντηρητικού κόμματος στις εκλογές της Πέμπτης. Ωστόσο η διαφορά με το Κόμμα των Εργατικών φαίνεται να μειώνεται συνεχώς. Υπενθυμίζεται, ότι η Τερέζα Μέι προχώρησε σε εκλογές προκειμένου να λάβει ισχυρή εντολή για να διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Παράλληλα, στη Γαλλία, οι δημοσκοπήσεις δίνουν το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει τη μεγαλύτερη βουλευτική πλειοψηφία από το 1968 στις εκλογές στα τέλη του μήνα.

Επιπλέον οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις στην διένεξη των αραβικών χωρών του κόλπου με το Κατάρ. Με τον αποκλεισμό να βρίσκεται σε ισχύ σχεδόν δύο μέρες ήδη παρουσιάζονται προβλήματα στις συναλλαγές σε εμπορεύματα όπως τρόφιμα και πετρέλαιο.

Σήμερα το πετρέλαιο «βουλιάζει» 4,2% στα 46,18 δολάρια ανά βαρέλι μετά και την απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, στην Ισπανία η Banco Santander προχωρά στην εξαγορά της προβληματικής Banco Popular έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,06% στις 389 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,62% στις 7.478 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,14% στις 12.672 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 5.265 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε οριακή πτώση 0,07% στις 10.871 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 20.739 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,3% στα 1.293 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ σημειώνει πτώση 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1277 από 1,1277 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v