Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωπολιτικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι βρετανικές εκλογές και η συνεδρίαση της ΕΚΤ παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής. Χαμηλότερα τα futures της Wall Street.

Παραμένουν σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση τόσο λόγω της διπλωματικής σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή αλλά και εν όψει των βρετανικών εκλογών και της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Οι Βρετανοί πάνε την Πέμπτη στις κάλπες, λίγες ημέρες μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο που στοίχησε τη ζωή σε επτά ανθρώπους. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει μπει στο στόχαστρο –καθώς είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και στη θητεία της μειώθηκε ο αριθμός των αστυνομικών- με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το προβάδισμα του Συντηρητικού κόμματος της έναντι των Εργατιών συρρικνώνεται στη μία μόλις μονάδα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, όχι μόνον λόγω της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, αλλά και λόγω των δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε νέα προβλήματα στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα του Σαν Μαρίνο σχεδιάζει «ένεση» ρευστότητας στις τράπεζές της, που έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Χθες, οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκκαθάρισης της ισπανικής Banco Popular, οδήγησε τη μετοχή της τράπεζας σε νέο ιστορικό χαμηλό. 

Η αύξηση του δείκτη Sentix στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιου του 2007 άμβλυνε κάπως τις πιέσεις. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 28,4 μονάδες τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, λίγο υψηλότερα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Απρίλιο.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3% στις 390 μονάδες, στις 7.524 μονάδες σταθεροποιείται ο  δείκτης FTSE 100 του Λονδίνους, κατά 0,3% υποχωρεί ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.294 μονάδες και κατά 0,5% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.761 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v