Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι ευρωαγορές

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Απώλειες άνω του 1% για τον DAX 30. Στο επίκεντρο οι βρετανικές εκλογές και η συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ενισχύεται το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές τηρούν επιφυλακτική στάση εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή, των επικείμενων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία και της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά για τρίτη μέρα μετά την απόφαση έξι Αραβικών χωρών να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας την κυβέρνησή της χώρας για σχέσεις με τον ISIS. O μαύρος χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 47,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, στη Μεγάλη Βρετανία, πρώην σύμβουλος του Κάμερον κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί από την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος εξαιτίας της απόφασης της να μειώσει τις αστυνομικές δαπάνες μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας.

Παράλληλα στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές εξαιτίας των δημοσιευμάτων για περεταίρω προβλήματα στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα του Σαν Μαρίνο σχεδιάζει «ένεση» ρευστότητας στις τράπεζές της, που έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών αυξήθηκε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδά της εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, καθώς υποστηρίχθηκε από υποσχόμενα οικονομικά στοιχεία, όπως υπαινίσσεται ο δείκτης Sentix που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο δείκτης ενισχύθηκε στις 28,4 μονάδες από 27,4 τον Μάιο, αγγίζοντας τα υψηλότερά του από τον Ιούλιο του 2007 και μετά. Η ανάγνωση του Ιουνίου ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Reuters για 27,5. Οι επενδυτές θεωρούν πιο ευνοϊκές τις τρέχουσες συνθήκες στην ευρωζώνη, με τον σχετικό υποδείκτη να αυξάνεται σε 36 από 34,5 τον Μάιο.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα κατά 0,67% στις 389 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,01% στις 7.524 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,04% στις 12.690 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 5.269 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση μόλις 0,05% στις 10.879 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 20.760 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 1,1% στα 1.296 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έπιασε υψηλό επτά μηνών καθώς ενισχύεται 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1271 από 1,1255 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v