Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλό δύο ετών οι ευρωαγορές

Τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και τα ισχυρά macro στην Ευρωζώνη οδήγησαν τον ευρωπαικό δείκτη Stoxx 600 κοντά σε υψηλό δύο ετών. Θετικός ο αντίχτυπος από την ελληνική συμφωνία. Άνοδος 1,5% για την BP. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές στον απόηχο της συνέντευξης Τραμπ στο Bloomberg που περιόρισε τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα ήταν τιμή του να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας. Αργότερα, ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα υπάρξουν προϋποθέσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το αμερικανικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά με ώθηση από σχόλιο του Τραμπ για διάσπαση των μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές η διάσπαση των τραπεζών θα άνοιγε επιχειρηματικές ευκαιρίες για τα μικρότερα ιδρύματα.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές την Κυριακή. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη πρωτιά, πάνω από 60% στο Κεντρώο υποψήφιο Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου.

Στο μεταξύ θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου ανακοίνωσε η BP (+1,5%) καθώς τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,07 σεντς και τα έσοδα στα 55,86 δις. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στα 0,06 σεντς και έσοδα στα 49,98 δισ.

Επιπλέον, το Bloomberg μετέδωσε πως ξεκινά η διαδικασία πτώχευσης της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον PMI Μεταποίησης Απριλίου της ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε σε υψηλό εξαετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit, ο PMI μεταποίησης της ευρωζώνης αυξήθηκε στις 56,7 μονάδες τον Απρίλιο από 56,2 τον Μάρτιο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Η μέτρηση αυτή ήταν λίγο χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση για διαμόρφωση του δείκτη στις 56,8 μονάδες.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 προσέγγισε υψηλό δύο ετών καθώς ενισχύθηκε 0,75% στις 389 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,64% στις 7.250 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,56% στις 12.507 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,7% στις 5.304 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,98% στις 10.820 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,6% στις 20.733 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά 0,8% στα 48,47 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύεται οριακά 0,1% στα 1.255 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0912 από 1,0900 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v