Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητική εικόνα στις ευρωαγορές

Τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και οι γεωπολιτιές εξελίξεις -με επίκεντρο τις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα- δίνουν τον τόνο στη συνεδρίαση. Σε υψηλά 4ετίας διαμορφώθηκε ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Πλούσια σε εταιρικά αποτελέσματα αλλά και μακροοικονομικά στοιχεία η σημερινή ημέρα, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν/ανακοινώνουν σήμερα τα αποτελέσματά τους είναι οι UBS («άλμα» 79% στα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου), Barclays (διπλασιασμός κερδών σε 1,7 δισ. στερλίνες), HSBC, RBS (ανακοίνωσε για πρώτη φορά από το γ’ τρίμηνο του 2015 κέρδη), Caixabank ,Banco Sabadell, Luxottica, Sanofi, Electrolux, κ.α.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας, οι οποίες ήταν υψηλότερες του αναμενόμενου τον Μάρτιο τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου, ο οποίος παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,4% (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή).

Παράλληλα η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα πως ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 1,2%, δηλαδή σε υψηλά τεσσάρων ετών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 1,9%. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων πυροδοτήθηκε ανατίμηση του ευρώ, αλλά και αύξηση της απόδοσης του γερμανικού Bund.

Χθες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, άφησε να εννοηθεί πως η νομισματική πολιτική της Τράπεζας θα παραμείνει «χαλαρή» για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ δεν απέκλεισε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αν επιδεινωθούν οι οικονομικές προοπτικές.

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επενδυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει χθες πως είναι πιθανή μια «μεγάλη» σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα, λόγω του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, αν και ο ίδιος θα προτιμούσε να υπάρξει διπλωματική λύση στο θέμα.

Στο επίκεντρο παραμένει επίσης η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ θα αναμένεται να συμφωνήσουν στη στάση που θα κρατήσουν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Οι 27 θέλουν να δείξουν πως είναι ενωμένες, όμως υπάρχουν χώρες με συγκεκριμένες ανησυχίες για τη διαδικασία εξόδου και τις επιπτώσεις της.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται χαμηλότερα κατά 0,2% στις 387 μονάδες, ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί περίπου 0,2% στις 7.220, ο δείκτης CAC του Παρισιού ενισχύεται 0,2% στις 5.282, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης διαμορφώνεται στις 12.457 μονάδες.

Ήπιες μεταβολές εμφανίζουν στο άνοιγμα της Wall Street τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v