Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Πάνω από τα 51 δολ. το πετρέλαιο. Υψηλότερα 2,4% η μετοχή της Deutsche Bank. Νέες πιέσεις στην στερλίνα.

Κέρδη σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον των επενδυτών για άλλη μια μέρα να εστιάζεται στις εξελίξεις της Deutsche Bank αλλά και στο «άλμα» της τιμής του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη Bild, η συνάντηση του CEO John Cryan με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον δεν απέφερε καρπούς, ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Deutsche Bank επιδιώκει συμβιβασμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να πληρώσει πολύ μικρότερο πρόστιμο από το ποσό των 14 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκε 2,4%. Συνολικά ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Bank Index σημείωσε άνοδο 0,2%.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Οι επενδυτές αναμένουν από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να επικυρώσουν την απόφαση για μείωση της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία θα στηρίξει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Αντίστοιχα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μεσοπρόθεσμα δεν θα ήταν κάτι απίθανο. Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 3,1% στα 51,34 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, τα βλέμματα των αγορών ήταν στραμμένα και στο δεύτερο debate των υποψήφιων για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN τις εντυπώσεις κέρδισε η Κλίντον αν και η εμφάνιση Τραμπ χαρακτηρίστηκε αρκετά καλή.

Στο μεταξύ παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για ένα κακό Brexit με την στερλίνα να υποχωρεί σε νέο χαμηλό 31 ετών έναντι του δολαρίου στο 1,2386 δολ. (-0,4%).

Από την Ουάσιγκτον ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι "τα γεωπολιτικά ρίσκα και μια επιβράδυνση του Παγκοσμίου Εμπορίου αποτελούν τους βασικούς κινδύνους για την Ευρωζώνη". Και συμπλήρωσε: «Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί με σταθερούς αλλά μέτριους ρυθμούς», συμπλήρωσε.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο του 2010 κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές αυξήθηκαν 5,4% έναντι 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,69% στις 341,9 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,75% στις 7.097 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,27% στις 10.624 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 4.497 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,9% στις 8.701 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,38% στις 16.632 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1157 δολ. από 1,1202 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1,259 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v