Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίες απώλειες στις ευρωαγορές

Η σημερινή πτώση του Stoxx 600 διεύρυνε τις εβδομαδιαίες απώλειες για τον δείκτη κοντά στο 1%. Ισχυρές πιέσεις στη στερλίνα υπό το φόβο ενός hard Brexit. Άνοδος 2% για την Deutsche Bank. Στο επίκεντρο τα αμερικανικά στοιχεία απάσχόλησης.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με τους επενδυτές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ, στη «βουτιά» της στερλίνας και στις εξελίξεις της Deutsche Bank.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανεργίας τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο 5% από 4,9% προηγουμένως και δημιουργήθηκαν 156.000 θέσεις εργασίας έναντι 175.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία απασχόλησης αν και κατώτερα των αναμενόμενων, δεν δημιουργούν ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία, αντίθετα καθησυχάζουν τους φόβους των επενδυτών για πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο.

«Όχι μόνο κανένας δεν απολύει στις ΗΠΑ, αλλά οι εργοδότες αναζητούν ακόμα περισσότερους εργαζόμενους για να καλύψουν κενές θέσεις. Σήμερα στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμες έξι εκατ. θέσεις εργασίας, δύο εκατ. περισσότερες σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι μισθοί θα μειωθούν σύντομα; Δεν νομίζω», αναφέρει αναλυτής της DBS.

Επιπλέον, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με την Βρετανή πρωθυπουργό. Σήμερα η στερλίνα κινείται σε νέα χαμηλά 31 ετών ενώ νωρίς το πρωί στις αγορές της Ασίας κατέρρευσε έως το 1,1789 (flash crash) για να ανακάμψει αμέσως στο 1,24. Οι traders θεωρούν ότι η ξαφνική πτώση στο 1,18 οφείλεται σε λανθασμένη εντολή ή τεχνικό λάθος.

Στον αντίποδα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής σε Γερμανία και Γαλλία. Στη Γερμανία η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,5% τον Αύγουστο και στη Γαλλία 2,1%.

«H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ότι της αναλογεί για να στηρίξει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, συνεχίζοντας την πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και των αγορών ομολόγων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μάριο Ντράγκι σε επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα, η Ευρώπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Deutsche Bank. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε επαφή με χρηματιστηριακές προκειμένου να διερευνήσει διαθέσιμες επιλογές για την πληρωμή του προστίμου, όπως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αντίστοιχα, διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων γερμανικών εταιριών εμφανίζονται έτοιμοι να προσφέρουν «ένεση κεφαλαίων», ενώ νωρίτερα η ΕΚΤ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος από τη γερμανική τράπεζα. Η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε άνοδο 2%.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου αν και παραμένει στο προσκήνιο η συμφωνία των χωρών μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 1,1% στα 49,87 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,93% στις 339 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 0,9%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,63% στις 7.044 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,74% στις 10.490 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 4.449 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,52% στις 8.624 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,52% στις 16.405 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1161 δολ. από 1,1151 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα η στερλίνα «βουλιάζει» 1,8% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στο 1,2395.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,5% στα 1,246 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v