Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και macro έριξαν τις ευρωαγορές

Πτώση άνω του 1% σημείωσε ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600. Οριακά ανοδικά έκλεισε ο γερμανικός δείκτης DAX 30. Χαμηλότερα η τιμή του πετρελαίου. "Άλμα" για το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά το πτωτικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου και τα απογοητευτικά macro στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, χαμηλότερα κινείται η τιμή του πετρελαίου, αν και οι επενδυτές προσδοκούν ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν σε πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση εντός του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να συνεργαστεί με τη Ρωσία αλλά διαφώνησε στο πάγωμα της παραγωγής. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 0,3% στα 44,33 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, απογοήτευσε η «βουτιά» του δείκτη ISM υπηρεσιών στις ΗΠΑ και μάλιστα σε χαμηλό αντίστοιχο του Φεβρουαρίου 2010.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 0,2% έναντι 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο ανήλθε στο 0,3%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία Ντράγκι την Πέμπτη προκειμένου να δουν τις προθέσεις της ΕΚΤ αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο εταιρικό μέτωπο, η γερμανική φαρμακευτική Bayer έχει καταθέσει προσφορά εξαγοράς ύψους 56 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της αμερικανικής Monsanto. Σύμφωνα με τη διοίκηση οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
H αεροπορική Easyjet ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο αυξήθηκε η επιβατική της κίνηση στα 7,5 εκατ. από 7,1 εκατ. πέρυσι.

Παράλληλα η Deutsche Telekom διέψευσε δημοσίευμα της Handelsblatt ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, το οποίο θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις.

Σήμερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,16% στις 349 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,78% στις 6.826 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,14% στις 10.687 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 4.529 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,6% στις 8.899 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,8% στις 17.052 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,1235 δολ. από 1,1147 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,4% στα 1,344 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v