Στα μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι στραμμένη σήμερα η προσοχή των επενδυτών, με τους δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να καταγράφουν οριακές κινήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% το β' τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Νωρίτερα, ανακοινώθηκε πως το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το β' τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, το ισπανικό κατά 0,7% και το ολλανδικό κατά 0,6%, ενώ σε Ιταλία και Γαλλία το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο (σε τριμηνιαία βάση).
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη και στις κεντρικές τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως χρειαστεί να επανεξετάσει το ενδεχόμενο των αρνητικών επιτοκίων, ενώ αβεβαιότητα υπάρχει και για τις επόμενες κινήσεις της Fed, αν και τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και το καταναλωτικό κλίμα εκτιμάται πως θα δώσουν κάποια κατεύθυνση.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας περί ενεργειών για σταθεροποίηση της αγοράς.
Ο δείκτης Stoxx 600 παραμένει αμετάβλητος στις 346 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,15% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.925 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,17% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.496 μονάδες, ενώ κατά 0,3% υποχωρεί ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.707 μονάδες. Ο δείκτης FTMIB κινείται οριακά υψηλότερα στις 16.982 μονάδες.
Πριν από λίγη ώρα, η μεσαίου μεγέθους ιταλική τράπεζα Banca Popolare di Bari ανακοίνωσε πως πούλησε χαρτοφυλάκιο "κόκκινων" δανείων ύψους 480 εκατ. ευρώ σε SPV, σε μια συμφωνία που για πρώτη φορά αξιοποιεί τις κρατικές εγγυήσεις για να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές.
Σημειώνεται πως χθες ο Moritz Kraemer της S&P δήλωσε ότι μια διάσωση ιταλικών τραπεζών δεν θα επηρέαζε την αξιολόγηση της Ιταλίας.
Σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.