Χαμηλότερα οι ευρωαγορές

Αρνητικά πρόσημα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στις επόμενες κινήσεις της Fed η προσοχή. Πιέσεις στις μετοχές των εμπορευμάτων, καθώς συνεχίζεται η πτώση του πετρελαίου. Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση των gilts. Οριακά υψηλότερα τα futures της Wall.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση χθες ισχνών στοιχείων για την αμερικανική παραγωγικότητα, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Fed.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των εμπορευμάτων, καθώς υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται πως στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ (τον Σεπτέμβριο) ενδέχεται να συζητηθεί εκ νέου το θέμα του «παγώματος» της παραγωγής.

Εξάλλου, συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία μέχρι στιγμής δείχνουν μικτή εικόνα. Η E.ON ανακοίνωσε ζημιές για το α' εξάμηνο, ύψους 3,03 δις. ευρώ, έναντι κερδών 1,15 δις. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, απώλειες προ φόρων και τόκων εμφάνισε και η γερμανική ναυτιλιακή Hapag-Lloyd στο εξάμηνο, λόγω της μείωσης των ναύλων, ενώ διπλασιασμό απωλειών ανακοίνωσε ο CEO της Air Berlin για το β' τρίμηνο, λόγω του φόβου για τρομοκρατικές επιθέσεις. Αντιθέτως, αύξηση 7% στα καθαρά της κέρδη ανακοίνωσε για το β' τρίμηνο η Adecco.

Η μετοχή της E.ON υποχωρεί κατά 2,7% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ ράλι 12% κάνει η μετοχή της G4S (είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλείας του κόσμου) μετά την ανακοίνωση αύξησης 9,7% στα EBITDA εξαμήνου και την εκτίμησή της ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες της θα αυξηθεί κατά 4% ή 6% ετησίως. 

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,27% στις 343 μονάδες, κατά 0,22% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.836 μονάδες, κατά 0,34% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.453 μονάδες και κατά 0,5% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.639 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,05% ο ιταλικός FTMIB στις 16.787 μονάδες και κατά 0,23% ο ισπανικός IBEX στις 8.645 μονάδες.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Γαλλία ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του Ιουνίου, η οποία εμφάνισε απρόσμενη πτώση 0,8% σε μηνιαία βάση, κυρίως λόγω της περιορισμένης δραστηριότητας στα διυλιστήρια της χώρας κατά τη διάρκεια των πανεθνικών απεργιών. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν (κατά μέσο όρο) αύξηση της παραγωγής κατά 0,1%.

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% τον Ιούλιο, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.

Επίσης, χθες, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας, για πρώτη φορά, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της για αγορά ομολόγων, καθώς δεν βρήκε αρκετούς πρόθυμους αγοραστές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων να υποχωρήσουν σε ιστορικά χαμηλά. Οι επενδυτές προσέφεραν 1,118 δισ. στερλίνες για gilts με λήξεις άνω των 15 ετών, έναντι των 1,170 δισ. που στόχευε η Τράπεζα της Αγγλίας. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς gilt υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,53%, συμπαρασύροντας χαμηλότερα και τις αποδόσεις των γερμανικών bunds.

Άνοιγμα της Wall Street σε οριακά υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq. 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v