Δεν κράτησε για πολύ η «χαρά» των επενδυτών για τα αποτελέσματα των stress tests της EBA, με αποτέλεσμα να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,58% στις 339 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 0,71% στις 4.408 μονάδες, απώλειες 0,88% καταγράφει ο ιταλικός FTMIB στις 16.700 μονάδες και 1,03% ο ισπανικός IBEX στις 8.499 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,27% κινείται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.706 μονάδες. Ουσιαστικά αμετάβλητος ο γερμανικός DAX στις 10.336 μονάδες.
Τα αποτελέσματα των stress tests έδειξαν πως η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena –η παλαιότερη του κόσμου και τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας- θα είχε την μεγαλύτερη δυσκολία να καλύψει τα τοξικά της δάνεια στο δυσμενές σενάριο, ενώ ισχνές ήταν οι επιδόσεις των Raiffeisen, Allied Irish Bank και Banco Popolar.
Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραφαν σημαντικά κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης, ωστόσο δεν κατάφεραν να παραμείνουν σε θετικό έδαφος (αν και κάποιες από αυτές συνεχίζουν ανοδικά). Ο δείκτης Stoxx Europe 600 Banks καταγράφει αυτήν την ώρα απώλειες 1,9%, μετά από την αρχική άνοδο κατά 1,3%. Για τη μετοχή της UniCredit αποφασίστηκε δυο φορές προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, καθώς από το +2,7% έφτασε να υποχωρεί σχεδόν 8%. Απώλειες 2,46% για την μετοχή της Barclays, 2,2% για την Deutsche Bank, 2,5% της Intesa Sanpaolo και 4,6% της Unione di Banche Italiane. Σε αρνητικό έδαφος "γύρισε" και η Banco Popolare, ου υποχωρεί αυτήν την ώρα κατά 3,5%. Αντιθέτως, κέρδη 3,34% καταγράφει η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena. Στην Ιρλανδία η Allied Irish Bank υποχωρεί 7,6%
Ορισμένοι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία ως προς το πόσο σαφής είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των stress tests για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, δεδομένου ότι δεν "δοκίμασαν" κάποια σενάρια, όπως το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και το Brexit.
Το κλίμα επιβάρυνε και η ανακοίνωση των στοιχείων του Markit για τους PMI μεταποίησης των χωρών της ευρωζώνης, που έδειξαν μια «μονόπλευρη» ανάπτυξη στη Γερμανία. Η Ιταλία καταγράφει χαμηλό 18 μηνών και η Ισπανία χαμηλό 31 μηνών. Μάλιστα, στην Βρετανία, ο δείκτης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, μετά το Brexit, και διαμορφώθηκε στο 48,2 τον Ιούλιο από 52,4 τον προηγούμενο μήνα.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία συνεδριάσει την Πέμπτη και –σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές- δεν αποκλείεται να προχωρήσει αυτή τη φορά στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2009.
Τα εταιρικά αποτελέσματα σήμερα περνούν σε «δεύτερη μοίρα». Η Heineken ανακοίνωσε αύξηση 6,8% στα κέρδη προ εκτάκτων στοιχείων στο εξάμηνο, όμως οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούν, ενώ αντιθέτως κέρδη καταγράφει η μετοχή της Anglo American μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της από την RBC.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg, με περίπου τα δυο τρίτα των εταιρειών του Stoxx Europe 600 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες καταγράφουν πτώση κερδών 14%.
Συγκριτικά, στην Ασία τα κέρδη έχουν μειωθεί κατά 19%, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, με πτώση των κερδών κατά 3,3% σε σχέση με πέρυσι και μείωση των πωλήσεων κατά 0,5%. Στις ΗΠΑ, εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων των ενεργειακών εταιρειών, τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 1,1% και οι πωλήσεις κατά 3%.
Σταθεροποιητικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.