Οι πιθανές επιπτώσεις του Brexit στην παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με τα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού τομέα ανησυχούν τους επενδυτές, ωστόσο οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζα της Αγγλίας, ότι οι χρηματαγορές έχουν διαχειριστεί καλά την μεταβλητότητα που προκάλεσε το δημοψήφισμα, λειτουργούν «πυροσβεστικά» για την αγορά του Λονδίνου.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή της, η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει μεταξύ άλλων πως παρακολουθεί στενά την προθυμία των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας, αλλά και τα υψηλά επίπεδα του χρέους των νοικοκυριών, σημειώνοντας πως «οι τρέχουσες προοπτικές για την χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι δύσκολες». Τονίζει, δε, πως είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει πως τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και τα «μαξιλάρια» ρευστότητας μπορούν να στηρίξουν τον δανεισμό.
Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε μεταξύ άλλων πως η Τράπεζα μπορεί να παράσχει ουσιαστική ρευστότητα σε ξένο συνάλλαγμα εάν απαιτηθεί, υπογραμμίζοντας πως θα χρησιμοποιηθεί η ευελιξία που παρέχει η βρετανική νομοθεσία «στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».
Απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις «μέχρι τον Αύγουστο» για το αν έχει μειωθεί ο κίνδυνος ύφεσης στη Βρετανία, σημείωσε όμως πως υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις πως η απόφαση για Brexit έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις, σημειώνοντας πως η εισροή ξένων κεφαλαίων προς τα εμπορικά ακίνητα μειώθηκαν κατά 50% το α' τρίμηνο.
Σημείωσε επίσης πως οι χαμηλότερες τιμές των τραπεζικών μετοχών συνάδουν με τις λιγότερο βέβαιες οικονομικές προοπτικές και την χαμηλότερη τραπεζική κερδοφορία, όμως τα κόστη χρηματοδότησης για τις τράπεζες δεν έχουν μεταβληθεί στην ουσία, κάτι που δείχνει την ανθεκτικότητα του κλάδου.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον PMI Ιουνίου της ευρωζώνης, που όμως δεν αποτυπώνουν ακόμα αντιδράσεις στην απόφαση για Brexit, ενώ αντιθέτως ο βρετανικός PMI υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών. Χθες, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον κλάδο των κατασκευών έδειξαν ότι συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών.
Εν τω μεταξύ, υπό πίεση παραμένει ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σοβαρότατο πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων του. Χθες η Monte dei Paschi di Siena άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό, λόγω των ανησυχιών για την κεφαλαιακή της επάρκεια, ενώ σήμερα «γράφει» νέες απώλειες άνω του 7%
Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,3% στις 325 μονάδες, κατά 1,33% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.178 μονάδες, κατά 1,4% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.575 μονάδες, ενώ στο «πράσινο» γύρισε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της BoE, και κινείται στις 6.530 μονάδες (+0,13%). Πτώση 1,34% για τον ισπανικό IBEX στις 8.145 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τον ιταλικό FTMIB περιορίζονται στο 0,6% (15.912 μονάδες).
Νέο χαμηλό 31 ετών έναντι του δολαρίου κατέγραψε νωρίτερα η στερλίνα, ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί και πάλι χαμηλότερα των 50 δολαρίων το βαρέλι.
Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο «δείχνουν» τα futures των S&P 500, Dow Jones Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,55%.