Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρικά αποτελέσματα και ευρώ πιέζουν τις ευρωαγορές

Τα αρνητικά αποτελέσματα της Lufthansa και η υποβάθμιση των προβλέψεων της Immorinanz ήταν αρκετά για να "γυρίσουν" στο "κόκκινο" οι ευρωπαϊκοί δείκτες, πάρα τη θετική υποδοχή των ανακοινώσεων της Fed. Πιέσεις στις εξαγωγικές εταιρείες λόγω της ενίσχυσης του ευρώ. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Δεν κράτησε για πολύ το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία γύρισαν σε αρνητικό έδαφος λόγω της ανόδου του ευρώ και ορισμένων απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,2% στις 336 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κατά 1,73% στις 9.811 μονάδες, κατά 1,5% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.393 μονάδες και κατά 0,2% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.163 μονάδες.

Πτώση 1,5% για τον ιταλικό δείκτη FTMIB στις 18.457 μονάδες και 1,5% για τον ισπανικό IBEX στις 8.849 μονάδες.

Το αρνητικό «γύρισμα», σύμφωνα με το Reuters, αποδίδεται στην πτώση των μετοχών των Lufthansa και Immofinanz. Η μετοχή της πρώτης υποχωρεί κατά 5,6% μετά την υποβάθμιση των προβλέψεών της για τα κέρδη της και της δεύτερης κατά 9% μετά την ανακοίνωση ζημιών.

Το κλίμα επιβαρύνεται και από την περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου (στο 1,1329 δολάριο λίγο νωρίτερα) που δημιουργεί πρόβλημα στις εξαγωγικές εταιρείες. Πτώση 4,18% καταγράφει η μετοχή της BMW, 3,9% της Daimler και 2,3% της Adidas.

Πιέσεις δέχονται και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με την Deutsche Bank και την Commerzbank να υποχωρούν κατά 4,4% και 3,6% αντίστοιχα και την ιταλική Unicredit κατά 3,27%.

Αντιθέτως, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των μεταλλευτικών Anlgo American, BHP Billiton, Glencore, Antofagasta, Rio Tinto.

Νωρίτερα, οι ευρωαγορές κατέγραφαν κέρδη στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια, οι οποίες έδωσαν ώθηση στις τιμές των εμπορευμάτων. Η προσοχή στρέφεται τώρα στην Τράπεζα της Αγγλίας, που ανακοινώνει το μεσημέρι τις αποφάσεις της για τα βρετανικά επιτόκια.

Σημειώνεται πως προ ολίγου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, ο οποίος, σύμφωνα με τη Eurostat, διαμορφώθηκε στο -0,2%.

Εν τω μεταξύ, άνοιγμα της Wall Street από λίγο χαμηλότερο επίπεδο "δείχνουν" τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που υποχωρούν κατά 0,4%-0,5%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v